20 éves olasz egyhengerest lehet?

2015.10.19. 10:02

Tisztelt Nepperűző!

Első motor vásárlása előtt állok, a keretem rá kb. 300-400e Ft. Városban szaladgálós, de rövidebb túrákra alkalmas motor keresek, így esett a választásom az Aprilia Pegaso Strada modellre, azonban ennek ára kereten kívül van. Ezért egy hasonló, de régebbi típust kerestem, így esett a választás a Gilera Nordwest modellre. Kérdésem az lenne, hogy merjek-e belevágni egy közel 20 éves olasz egyhengeresbe, mik lehetnek egy ilyen motor buktatói, mire figyeljek.

Köszönöm előre is a válaszát!

Üdv:

Gábor

Kedves Gábor!

Csak olvasmányélményeim vannak a típusról, azok alapján viszont pont nem tudnám első motornak ajánlani - kivéve, ha a kihívásokat kedvelő, nagyon ügyesen szerelő alak vagy, mert akkor garantáltan örömödet fogod benne lelni. Nordwest 600 a maga idejében nem volt kimondottan rossz motor, erős volt, vitte majdnem a 170-et, jól lépett, 5,6 alatt megvolt a száz, ami egy ekkora egyhengerestől nem rossz. Jó, becsapta a 6,5-7 litert, de ezen a 90-es években még nem akadt ki senki.

A necces dolgok inkább ott kezdődnek, hogy a Gilera a 90-es években még eléggé a saját útját járta a Piaggio csoporton belül, egyfajta szabadon hagyott sportmárkaként. Ezért például sokszor olyan megoldásokat használtak, amiktől egy japán mérnöknek égnek állna a szőr a hátán, ilyen volt a Nordwest szíjhajtású vezérlése is. Az elektronika állítólag nem tragikus, de a feszültségszabályozóját a legjobb indulattal sem szokták örök életűnek nevezni.

Nem véletlen, hogy három évnyi gyártás után elvágták a típust és a műszaki alapok fejlesztését - blokkalkatrészeket, szerelési útmutatót és hasonlókat például nem triviális találni hozzá. Én gyáva lennék bevállalni.

Üdv:

Nepperűző

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalbike, és ettől mi éhen halunk.

A TB olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TB-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.