Ingázós motor kevés tapasztalattal

2015.12.09. 16:15

Kedves Nepperűző!

Úgy adta az élet, hogy el kellett hagynom a Fővárost, mert az asszony munkája Fehérvárra szólított, ami mellé járt egy kellemes szolgálati lakás. Így, nem volt kérdés ki fog ingázni...

Ugyan van A korlátlan jogsim, de évek óta nem vezettem. Korábban egy Suzuki GS500E-t hajtottam, de kb. egy év után megváltam tőle. Azóta motor közelében sem nagyon voltam. Arra gondoltam, hogy VOLÁN helyett motorral járnék Pestre dolgozni.

Az lenne a kérdésem, hogy milyen motort ajánlanál, ami bírja a tartósan 130-140-es pályatempót, és hétvégente 2 fő sem akadály neki? A keret kb. 600 ezer+a járulékos költségek.

Üdvözlettel:

Tamás

Kedves Tamás!

A 130-140-es tempó és az utas igazából a legtöbb nagymotornak nem okoz gondot, a szűk keresztmetszet inkább az, hogy mennyire kínozza meg vele a tulajdonost. Egészen biztosan el lehet így ingázni egy 450-es szupermotóval is, de ahhoz azért elég sok elszántság kell. A te esetedben én a szélvédelemre koncentrálnék, vagyis minimum félidomos képben gondolkoznék.

Mivel a 600 ezer forintos felső határ eléggé leszűkíti a kört, ráadásul a te esetedben a megbízhatóság elég fontos - gondolom azért betenne, ha reggelente nem indulna a gép - így két típust javasolnék.

Az egyik a Suzuki GSF600 Bandit S, ami kellően egyszerű, megbízható típus, jó a szélvédelme, nem gond neki az autópálya tempó, kellően kényelmes, és elég kezes ahhoz, hogy komolyabb gyakorlat nélkül is sok örömet okozzon. Szervizt és alkatrészt is könnyű hozzá találni.

Suzuki SV650, bár hat kilóból inkább a régi vázas, karbis darabok jönnek ki
Suzuki SV650, bár hat kilóból inkább a régi vázas, karbis darabok jönnek ki

A másik tippem a Suzuki SV650S, vagyis abból is a félidomos verzió. Az SV üléshelyzete lényegesen sportosabb, a csutkakormánnyal hasalósabb motor, és szintén elég jól lehet vele autópályán tempósan utazni. Az én szívem az SV felé húz, de kizárólag érzelmi alapon, a V2-es miatt, egyébként ugyanazok igazak rá, amiket a Banditnál is leírtam: egyszerű, gyakori típus, ha be is üt bármi gond, azt a legtöbb szervizben fel fogják tudni göngyölíteni.

Yamaha FZS600
Yamaha FZS600

Ha hirtelen úgy alakul, hogy többet tudsz félretenni, én a helyedben körülnéznék a Honda CBF600F-ek között is, illetve a Honda CBR600F F4-ekkel sem nyúlhatsz nagyon mellé, ezek mind megbízható, jól motorozható típusok, illetve a Yamaha FZS600 ellen sem tudnék nagyon felhozni semmit.

Üdv:

Nepperűző