Már szerelmi tanácsadást is vállalunk

2015.12.21. 17:31

Kedves Nepperűző!

Harminc éve történt. Talán tíz éves ha voltam, mikor megláttam egy motort és halálosan beleszerettem. Most is előttem van: fekete volt, kerek volt a lámpája, két ezüstösen csillogó bögre volt a műszer, kilátszottak a bordái, csillogott a króm kipufogója. Nagyon, nagyon sokat gondoltam rá az elmúlt évtizedekben. Hogy mi lehetett? Talán egy Yamaha XJR? Egy Honda CB? Egy Inazuma, Zephyr, Impulse? Soha nem tudom meg. De valamelyikük volt, az biztos.

Most pedig eljött az idő. 500 ezer forintom van. Szerelni nem tudok. 185 cm magas vagyok. Élményszerzésre használnám, városban jönni-menni, felruccani vele Szolnokról Pestre, elugrani a Mártába kanyarogni. Vigyorogni bele a tavaszba... Jogsi megvan.

Több verzió is létezik a vásárlásra, segítsen választani!

1. A csupasz négyszázasok (Honda CB400 SF, Yamaha XJR400, Suzuki GSX400, Kawasaki ZR400) - a teljesítmény elég nagy egy kezdőnek, de ezek a motorok fél millióért 20 évesek. Lerobban alattam és talán hamar ki is növöm a 400 köbcentit

2. A csupasz hétötvenesek (GSX750, ZR750) - ezek már elég nagyok, teljesítményben rendben van, könnyfakasztóan gyönyörűek, de ezek is 18- 20 évesek...

3. Becsicskulok (Kawasaki ZR7, ER5, Suzuki Bandit) - ezek csak ellenfényben, hunyorítva hasonlítanak gyermekkori szerelmemhez. Viszont évekkel fiatalabbak, modernebbek, teljesítményük is rendben. Az eszem ezt választja. De a szívem nem. Férfiak vagyunk, négyszemközt bevallom: félek, nem tudnám megszeretni. Oda lenne a gyermeki szerelem...

Segítsen hát! Szeretnék motorozni, álmot beváltani, de piszkos nagy marhaságot nem akarok csinálni.

Köszönöm, Robi

Kedves Robi!

1. Ezek japán belpiacos cuccok, ezért olyan szépek, de két gond van: az CB400SF és a Kawasaki ZR400-ból a valóban húszévesek már vízhűtésűek, tehát a kint lévő bordáknak nem felelnek meg. Engem ez lehangolna. Illetve ezek elég kis méretű motorok, 185 centis ember, ha nem nagyon slank alkat, akkor már viccesen néz ki, és ha jól értettem, nálad azért elég súlyos az esztétikai szempont. Illetve ezeknek a 45-50 lóereje inkább a katalógusnak szól, magas fordulaton adják le, a kis négyhengeresekkel nem akkora nyugi a motorozás, mint mondjuk egy 600-as Transalppal, ami pedig papíron még gyengébb is. Ez a kategória nem feltétlenül betegágy, alkatrészt is lehet kapni hozzájuk – kopó-fogyó cuccok normális áron vannak, a speciálisabb részekért viszont zsírosan kell fizetni, igaz, azokért a modern motoroknál is mélyen a zsebbe kell nyúlni.

Yamaha XJR400
Yamaha XJR400

2. Vegyél. A megbízhatóságukkal, fenntartásuk nagyjából ugyanaz a helyzet, mint az 1-es pontban. Egyébként vegyél, lehet, hogy néha költeni kell rá, meg néha gondolkodni, fórumokat túrni, új szerelőt keresni, de ezek azért klasszikus darabok.

Kawasaki ZR-7
Kawasaki ZR-7

3. A Kawasaki ZR-7 simán vehető, a központi rugóstag ne tévesszen meg, benne van a régi bugi. Azt egészen biztosan meg fogod szeretni, és ha nem is lesz szerelem első látásra, később nem fogsz a garázs előtt megtörten zokogni bánatodban egy üveg viszkivel a kezedben.

Üdv:

Nepperűző