Motort a lányomnak

2016.01.30. 08:57

Tisztelt Nepperűző!

A lányom megszerezte a vezetői engedélyét "AM" kategóriából. Valószínűleg sikerült beoltanom a motorok szeretetével. Nem akart automatát, így már vizsgázni is váltós motorral ment. Szeretnék venni neki egy motort - van saját pénze, ezt kell kiegészítenem - így beszélgettünk arról, hogy mit szeretne. Eddig csak enduro jöhetett szóba, de mostanában a Romet Zetka 50 a nyerő szerinte. Emlékszem még a Rometekre fiatal koromból és nincs túl jó véleményem róluk. A fent említett motor jól mutat a fotókon, de nem tudom milyen műszaki tartalom van mögötte. Ha nem nyerő a gép milyen 50-es váltós motort javasolna?

Köszönettel:

Imre

Kedves Imre!

A régi idők Romete olyan viszonyban van a mai Rometekkel, mint a régi Dacia a maival - vagyis igazából csak a név stimmel. Körülbelül tíz éve a kínai érdekeltségű Arkus felvásárolta a lengyel márkát, és azóta a főegységek és a Honda-, illetve Suzuki lincensz alapján gyártott blokkok Kínában készülnek, az összeszerelés viszont megmaradt Lengyelországban. Sajnos itthon olyan keveset adtak el, hogy nem gyűlt össze róla kellő tapasztalat, nem tudok átfogó képet adni a típusról - ennek híján sajnos csak előítéletekből táplálkozó tippjeim vannak.

Romet Zetka 50
Romet Zetka 50

Alternatívának nem is nagyon tudok semmit ajánlani, hiszen a váltós ötvenes naked bike-ok piaca igen szűk, legalábbis ha legfeljebb tíz éves járműben gondolkozom, nem nagyon jut semmi az eszembe. A Sachs Madass adná magát, de nem váltós (de, váltós, rosszul emlékeztem), amúgy csak endurók jutnak eszembe: a Derbi Senda és az Aprilia RX - mindkét márka a Piaggio csoporthoz tartozik, így sem az alkatrész-ellátással, sem a szervizháttérrel nem lesz probléma.

Üdv:

Nepperűző