Honda Dominator vagy Kawasaki KLE500?

2016.02.10. 16:55 Módosítva: 2016.02.10. 16:55

Tisztelt Nepperűző!

A2-es jogosítvány tervezése ügyében érdeklődnék önnél. Elkezdtem már motorokat nézegetni, és jelenlegi helyzetben két motorra szűkült a lista.

-Kawasaki KLE500

-Honda NX650 Dominator

Mindkettőből főleg a 2000 utániak érdekelnének.

Eddig egy 125-ös Varaderot hajtottam, és így 3 év és úgy 20000 km tapasztalattal szeretnék nagyobbra váltani. 184 centi vagyok, és úgy durván 75 kiló. Hosszabb-rövidebb túrákra, és majd mindennapos városban rohangálásra használnám. A keret úgy nagyjából 700.000 Ft+egyéb költségek.

Melyiket ajánlaná inkább a fent említett célra? Esetleg van más javaslata is?

Várom válaszát!

Bálint

Kedves Bálint!

Ha mozdíthatatlan vagy a 2000 utáni évjárattal kapcsolatban, akkor kizárólag a KLE500 játszik, ugyanis a Dominator gyártását 2000-ben leállították. De azért vegyük végig, mit érdemes tudni a két típusról.

A Kawasaki KLE blokkja régi hagyaték a márkánál, már a GPZ500S-ből is ismerős lehet, és a korai évjáratok nem voltak mentesek a konstrukciós gyengeségektől: a vezérműtengelyek cementálása nem volt tökéletes, néha lepattogzott, megnehezítve a szelephézag állítást, és pontatlanná téve a vezérlést, és ha rendszeresen kiforgatták a blokkot a generátor forgórésze nem hálálta meg. A váltó sem volt a helyzet magaslatán, az 1991 és 1993 közötti típusok előszeretettel dobálták ki a fokozatokat, és a fogyasztásuk is elég magas volt – ha KLE500, akkor szerintem 1995 utáni, szögletes fejidomú példányokat keress. Ha még jobbat akarsz, akkor a Z1000-re hajazó lámpájú, 2005 utáni, katalizátoros példányokat ajánlom – azok formaterve még ma is frissnek hat. Ráadásul már minőségibb, UV álló a fényezéssel és burkolattal készültek, nem fognak repedezni, megpattanni az öreg műanyagok. Bár a 90-es években papíroztak mindent mindennek, azért érdemes tudni, hogy 1991-től gyártott darabok hivatalosan 50 lóerősek, és csak 2005-től fér bele az A2-es jogosítvány kereteibe a KLE teljesítménye.

A Dominator története szintén a nyolcvanas évek végén indult, és lényegi módosítások nélkül gyártották 12 évig - nem mindenki rajong érte, de el kell ismerni, kiforrott dolog.

Inkább kellemes a karaktere, mint hogy erős lenne, elég megbízható, a gumiba ágyazott kormányrögzítő miatt nap végére nem fog pengeni a karod, rugalmas, az ötös ötventől százötvenig használható. Szeretem az üléspozícióját, bár ha vennék egyet a gyári kormányt lecserélném egy kicsit szélesebbre és magasabbra.

Egyszerű, de jó anyagminőségű elemekből rakták össze, tartós, igénytelennek viszont nem nevezném, elég szűkek a szervizintervallumok. Háromezrenként kéri az olajcserét, és mivel két liternél kevesebb kell bele mezei 10W40-ből, ezen nem érdemes spórolni. De olajcserék között is érdemes gyakran ellenőrizni az olajszintet, mert hajlamos lehet fogyasztani a kenőanyagot. Sokat futott, kopott motoroknál 10W50-es vagy 20W50-es ásványi olajjal mérséklődhet az olajfogyasztás.

Terepezés esetén tanácsos rendszeresen tisztítani a légszűrőt, mert a légszűrődoboz a kerék felől nincs rendesen elzárva. A CDI elpusztulása típushiba, mint a 90-es évek Hondáinál általában, hivatalosan nem javítható, de domis-transalpos fórumokból hamar ki lehet túrni, ki tudja megcsinálni.

Dominatorból 1992 utántól kezdeném a keresgélést, ekkor került az első irányjelző a burkolatba, magasabb lett a fejrész, nagyobb lett a tank és süllyesztett, automatikusan záródó tanksapkát kapott – illetve innentől került le róla a berúgókar. 1996-ban átkerült a gyártás Olaszországba, és a szemnek oly kellemes aranyszínűre eloxált felniket ezüstre cserélték, illetve több alkatrésznél japán helyett olasz beszállítóra váltottak – például a fékek onnantól a Brembótól származnak. Hallani olyat, hogy az olaszországi gyártással romlott a minőség, ennek valósságáról viszont nincs személyes tapasztalatom.

A Dominatorban és a KLE500-ban közös a gyengécske fék, amik hatásfokán a tárcsavédő eltávolításával és fém fékcsövekkel valamennyit lehet segíteni. A futóművük a lágy hangolás és a hosszú rugóutak miatt hintázik – ez a felépítéssel együtt jár. A Dominator terepen ügyesebb, a KLE hat sebességes, ezért közúton jobban használható. A kettő közül hozzám a Dominator áll közelebb, szeretem a karakterét és finoman sportendurós vonásait, ezek a vonások elég viszonylagosak, a nagyon hasonló felépítésű Freewindhez mérten kell érteni. A Freewindet egyébként szívesen ajánlom még, pláne ha kevesebb a terepambíciód – sokkal igényesebb tárgynak tartom, mint a Dominatort, a KLE500-at vagy a DR650-et.

Üdv:

Nepperűző