Néha a kevesebb köbcenti a jobb

2016.02.15. 13:12

Tisztelt Nepperűző!

Szeretnék 600-650-es endurót venni (most egy Suzuki Dr350-t használok), a kitűzött költség 300-400e ft. Használata kicsit keményebb terep, nem csak föld út, hanem hegyen völgyön keresztül, városi mindennapi használat és persze néhány túra aszfalton is. A kiszemelt típusok (1988-1998-as évjáratokból): Suzuki Dr 650, Yamaha xt600 (esetleg Tenere) és Kawasaki Klr650. Sajnos ezekből annyi évjárat, típus van, hogy képtelen vagyok eldönteni, melyik megbízható, stapabíró, melyiknek milyen ismert típushibája van.Talán tudsz nekem segíteni a döntésben, ebben kérem a segítséged.

Várom válaszod,Zsolt

Kedves Zsolt!

Leírásod alapján azt tudom tanácsolni, hogy ne add el a Suzuki DR350-esedet, ugyanis jobb motor, mint amiket felsoroltál. Amennyivel gyengébb, annyival könnyebb is, mint a régi nagy 650-es egyhengeresek, viszont legendásan tartós, nagyon jó a vázgeometriája, viszonylag olcsón fenntartható, takarékos motor. Nem véletlen, hogy 300 ezer alatt csak papír nélküli, súlyosan leharcolt darabokat találni. Egy önindítós, papíros, jól felextrázott példányért pedig négyszázezer sem sok pénz, szóval érdemes megbecsülni ezeket a vén igáslovakat.

Terepen ráadásul egy DR350 sokkal ügyesebb, mint a nagyobb endurók, városban fürgébb, egyedül országúton illetve utassal jönnek a hátrányok - de 130-ig simán lehet utazni vele.

Ha mindenképpen a csere mellett döntesz, nagyjából mindegy, Honda Dominatort, Suzuki DR650-et vagy Yamaha XT/TT 600-at választasz, ezek jobbára már nagykorú, de inkább húsz évesnél is idősebb motorok lesznek - húsz év vegyes használat után meg már úgyis egyetlen dolog számít: hogyan viselték gondját. Ezeknek ami típushibája volt, az eddigre már legalább egyszer előjött, és ha szerencséd van, neked már nem kell azzal foglalkoznod.

Ha mégis típus alapján kéne őket rangsorolnom, akkor a következő lenne az egyébként elég szubjektív listám:

1. Honda Dominator
2. Yamaha TT 600 (vagy XT600)
3. Suzuki DR650 - (igazából egy jó SE, vagy túrázni egy RSE, de azok ennél drágábbak)
4. Kawasaki KLR650

A sorrend alakulásában jelentős szerepet kapott, hogy ezek közül a legjobban a Dominatort, legkevésbé a KLR-t ismerem.

Üdv:Nepperűző