Horgászmotor kiválasztása

2016.02.17. 07:32

Kedves Nepperűző!

Motorváltáson gondolkodom, egy Honda XR125L-t szeretnék valamilyen nagyobbra cserélni, elsősorban a munkába járásra (a táv oda-vissza 60 km, fele autópálya, fele Budapest), másodsorban a Duna-parti horgászhelyek könnyebb megközelítése miatt. A horgászat miatt esett a választás a mostani könnyű enduróra, de a munkába járáshoz néha már kevésnek érzem. Az autópályára egyszer felmerészkedtem vele, de ez csak arról győzött meg, hogy oda nem igazán való. A jövőbeli használatot tekintve tervben van 1-2 távolabbi (elsősorban horgász) kirándulás országon belül, itt szintén autópálya-országút-tópart/folyópart lenne az útvonal.

Magamról annyit, hogy 41 éves vagyok, minden különösebb motoros előzmény nélkül két éve csináltam meg az A jogsit, azóta járok a mostani motorommal, eddig kb. 2000 km-t mentem vele.

Nézegettem a lehetőségeket, és egyelőre egy jelöltet találtam, ami az adatok alapján jó lehet, ránézésre pedig elég széles az ülés ahhoz, hogy hosszabb távon is kényelmes lehessen, ez pedig a Yamaha XT660R. Sajnos az ülés miatt több motor kiesett, pedig lehet, hogy jobb lenne a fokozatosság elve miatt először csak egy 200-400 ccm körüli gépre váltani.

Elsősorban érdekelne a véleménye a kinézett típusról, másodsorban jó lenne valamilyen alternatívát is számításba venni, mert a használt piacon 1 millió körüli keretből viszonylag kevés az eladó példány a fenti Yamahából.

Előre is köszönöm a segítséget!

Viktor

Kedves Viktor!

Az XT660R-ről eszem ágában sem lenne lebeszélni. Megbízható, egyszerű egyhengeres motor, sehol nincs túlbonyolítva, de a főegységek minőségére odafigyeltek, így elég tartós típus, ennek megfelelően a híre is jó. Az XT660 tulajdonosok leginkább a hátsó kerék menesztőgumijaira szoktak panaszkodni, illetve a gyárilag alulméretezett láncra, de mind a kettőből kapni erősebbet, ami megoldás lehet.

Yamaha XT660R
Yamaha XT660R

Egymilliós kerettel viszont már a Honda Transalp 650 is felkerülhet a listára, ami erősebb, nehezebb, de könnyű terepen azért még jól terelgethető, a menetkomfortja viszont lényegesen jobb, és hát mégiscsak egy jó V2-es túraenduró, nagyon szép hanggal.

Honda Transalp 650
Honda Transalp 650

Üdv:

Nepperűző