Milyen jogsit érdemes letenni?

2016.02.20. 08:37

Tisztelt Totalbike!

Keresgéltem a neten, sokszor belefutottam a Nepperűző rovatba, végül úgy gondoltam szerencsésebb konkrét kérdéseket feltennem.

Robogót szeretnék (legalább valami biztos).

Vidéken élek, így a pesti forgalomra nem kell számítanom, munkába járnék vele az autó helyett, illetve ha az időjárás engedi 60 km-es távon belül ismerősökhöz akár ingáznék is vele.

5 évig hajtottam egy Yamaha Mintet, hasznos volt, jó volt, de kicsi volt és lassú.

Alapvetően olyan gépre volna szükségem, ami elég egy 189 cm-es embernek, kényelmes, nem eszi halálra magát, akár hosszabb távra is jó. Ha minden igaz, ezzel kilőttem az 50 köbcentit. Így elgondolkodtam az A kategória különböző rejtelmein. Az A1 B-vel olcsó, jó ötletnek is tűnik, azonban mivel 4 éve nem ültem robogón, lehet, hogy sovány volna az oktatás. Ha úgy látom, vegyek plusz órákat? Ha veszek 10 plusz órát, akkor már ott vagyok az A2 árának közelében.

A fenti célokra talán simán elég volna egy 125-ös robogó, de a piacot pásztázva nem látok durva különbséget egy műszakival rendelkező 125-ös és egy 250-es gép között(persze van egy csomó köztes: 150, 180, 200).

Így ha végül A2 mellett teszem le a voksom, jóval nagyobb választékból szemezgethetek, nem?

Igazából a kanapé jelleg nekem tetszik, Malaguti Madison, Yamaha Majesty, Piaggio X8, X9, Honda PCX a legszimpatikusabbak külső alapján is a kínálatból, ezek akadnak 125-ösben és felette is.

Milyen vizsga irányába induljak el tavasszal?

Milyen robogót kéne beszereznem használtan, ha 300 ezernél többet nem szeretnék költeni (ha egy csodával összefutok, akkor esetleg 400)?

Üdvözlettel:

Balázs

Kedves Balázs!

Szerintem megéri egyből A2-es jogosítványt tenni, de a teljes értékű A is megfontolandó, még ha egyelőre nem is akar 1000-es sportmotort venni. Egyszerűen azért, mert kinyílik a világ, sokkal több jármű közül válogathat, és ha teljesen beleszeret a kétkerekűekbe, nem kell megint iskolába járni.

A felsorolt típusok közül a Yamaha Majesty-t nyugodtan merem ajánlani, és a PCX125-ről is csak jót tudok mondani. A Piaggio X8 és X9 közül nekem az X8-ban nagyobb a bizalmam - a témát egyébként már többször körbejártuk.

Üdv:

Nepperűző