63 kW = 25 kW? Ez hogy jön ki?

2016.02.21. 08:53

Tisztelt Nepperűző!

Motorvásárlással kapcsolatban kérném a segítségedet. Használt motorok nézegetése közben belefutottam egy olyan hirdetésbe, aminél 650-es, 86 LE-s 63 kW-os motort kínálnak eladásra olyan megjegyzéssel, hogy a forgalmiban 25 kW szerepel, így A korl. jogsival is vezethető.

Ilyen géppel és ilyen papírral lehet félni a rendőrtől akár belföldön akár külföldön? Van lehetőség ezt normálisan valós teljesítménnyel lepapírozni? Megéri egyáltalán vagy érdemesebb inkább másikat keresni?

Válaszodat előre is köszönöm.

Üdv.

Viktor

Teljesítménymérés: ez az, ami műszaki vizsgán nincs
Teljesítménymérés: ez az, ami műszaki vizsgán nincs

Kedves Viktor!

Ez vékony jég, hiszen ez valahol csalás: nem a valóságnak megfelelő illetéket, adókat fizeted utána. De ahogyan az A2-es fojtásokról, illetve azok lepapírozásáról szóló írásunkban is említettük, a fojtottnak papírozott, de valójában az összes lóerővel rendelkező motorok maguk a tökéletes bűncselekmények: soha nem derülnek ki.

Ennek ellenére azt tanácsolom, hogy ne építs erre. Átpapírozni nagyon nehéz, és bár egy közúti ellenőrzésnél nem derül ki a turpisság - itthon a rendőrnek nincs teljesítménymérő padja, de még a műszakin sem tudják ellenőrizni, külföldön viszont más a rendőrök felszereltsége, illetve van egy még neccesebb dolog.

Tételezzük fel, hogy balesetet szenvedsz. A biztosítónak gyanús lesz valami - mondjuk azért, mert nem hülyék - és azt mondják, bevizsgáltatnák a motorodat. Ott ki fog derülni, hogy nincsenek benne azok az elemek, amivel valóban 25 kW-os lenne, ezzel a biztosítási szerződésedet semmisnek tekintik. Onnantól mindent neked kell fizetned. És ebben az esetben nem is az a legrosszabb, hogy mondjuk egy S osztályú Mercedes fényszórója elég drága buli, hanem ha személyi sérülést okoztál. Ilyenkor hosszú pereskedésre lehet számítani, és te egészen biztosan rosszul jössz ki a végén.

Keress másikat, nem tudják olyan olcsón adni a trükkös papíros motort, hogy megérje a kockázatot.

Üdv:

Nepperűző