Ennyi pénzért az alját kapod

2016.07.21. 17:34

Szia Nepperűző!

Meguntam városi szaladgálásra illetve munkába járásra használt kis Suzuki Katana robogóm. A szívem a "rendes" motorok felé húz, de nem tudok eltekinteni a robogó csomagtere nyújtotta praktikumtól, így két kanapé robogó között vacillálok. Az első egy Malaguti Madison 200 a másik egy Yamaha XC300. Melyik legyen? A Malaguti nekem tetszetősebb, de kisebb kerekű és 180 köbcentis, a Yamaha mellett szól a köbcenti többlet, de elég baltával faragott szegényem. Elsősorban városban használnám, de jó lenne, ha párommal le tudnánk ugrani vele párszor a Balcsira(~120km).

Árban kb. ugyanaz lenne a kettő kb. 250-300ezret szánnék rá. Melyiket ajánlod? Vannak tipikus hibái amire a vásárlásnál figyelnem kell? Fenntartási költségeik egyformák? Ha jól tudom a Malagutiban is Yamaha-blokk van.

Köszönöm,

János

Kedves János!

A kettő közül én a Yamaha felé hajlanék, de nem biztos, hogy az lesz a tuti vétel. Lássuk az okokat!

A Yamaha mellett szól a több köbcenti - ha utassal mászkálna városon kívül, akkor egyértelműen ezzel jobb, nem okoz majd gondot egy-egy országúti előzés, sőt, az autópályatempó sem gond. A küseje olyan, amilyen, ha rajta ülsz, nem látod - és a robogónak akkor kell jónak lennie, amikor mész vele. Egyébként az XC300 Versity is Olaszországban készül, imádják is arrafelé, majdnem annyira, mint a szintén náluk készülő Honda SH-t. Ez egyben probléma is lehet, mert a legtöbb Versity olaszból jön, majd itthon kozmetikázzák egy kicsit, visszadurrantják az órát, és a gyanútlan vevőre rámelegítenek egy kevés kilométert mutató roncsot.

Yamaha Versity 300
Yamaha Versity 300

A Malaguti Madison simán vehető, 180-as blokkal nyilván gyengébb, a kis kerék miatt viszont nagyobb az ülés alatt a raktér. Városba simán elég, országúton két fővel nem te leszel az előzések császára.

Alkatrész mindkettőhöz van, a gondok akkor kezdődnek, ha csúnyán megtöröd őket - a Yamahához van minden gyáriban is, de az méregdrága, a Malagutinál viszont egyetlen út a bontó, ahol vagy lesz idom/lámpa, vagy nem.

250-300 ezerért Malaguti Madisonból már találsz jót, Yamaha XC300-ból viszont ennyiért a kínálat legalját kapod, azokat a gányolt-taknyolt retteneteket, amiket a legjobb elkerülni.

Üdv:

Nepperűző