2016.09.19. 16:39 Módosítva: 2016.09.19. 16:44

Helló Nepperűző!

Keresgéltem a neten, de igazán pontos választ nem találtam. Van egy 125cm3-s jó állapotú robogóm, ötvenesnek vettem, sima adásvételivel, de mivel közben megszereztem az A1 jogsit, lerendszámoznám, bátrabban járnék vele és jobban szeretem a tiszta és törvényes dolgokat. Mi ennek a pontos menete? A motor műszakilag rendben van, új gumik, hibátlan motor, minden működik, egy 2011-es Kymco Agility City 125 4T-ről van szó.

Köszönettel

Gyu

Kedves Gyu!

A te esetedben esélytelen rendszámozni.

Származást igazoló okmányok nélkül nem lehet forgalomba helyezni járművet, nem csak nálunk, de nagyjából sehol a világon, ezzel korlátozzák ugyanis, hogy a lopott járműveket simán tovább lehessen adni.

Valószínű, hogy te nem egy lopott robogót vettél, hanem csak egy külföldről behozottat: szükséged lenne kétnyelvű adásvételire, ha cégtől vetted, számlára, az eredeti forgalmira és egy okmányra, ami bizonyítja, hogy a saját hazájában kivonták a forgalomból. Unión kívüli járműnél még a vámigazolás is kéne. Utólag vámkezelni egyébként elég macerás, szóval ha minden papír megvan, csak a vám hiányzik, az is elég akadály.

Ez után be kell fizetned a regisztrációs adót, kötnöd kell egy biztosítást, el kell vinni a járművet egyedi műszaki vizsgára, utána befizetni a vagyonszerzési illetéket (népies nevén átírási illeték), majd ki kell fizetned az új forgalmi és a törzskönyv díját - utána átveheted a rendszámot, és élvezheted a legális közlekedést.

A robogódat egy ilyen-olyan adásvételivel sajnos nem fogod tudni soha legalizálni.

A történet innen sablon szerint megy tovább: elkap a rendőr, börtönbe kerülsz, ott rászoksz a kábítószerre és pár év után már kész bűnözőként szabadulsz. Onnan már csak lefelé vezet a lejtő, először csak piti balhékba keveredsz, majd jönnek az egyre keményebb dolgok.

Üdv:

Nepperűző