2016.09.28. 17:36

Tisztelt Nepperűző!

A2-es jogosítványhoz szeretnék motort vásárolni. Városban illetve rövidebb, max 150 km-es túrákhoz használnám, de gyakran 2 személlyel. Olyan 4-500 000 forintot tudnék rászánni.

Nagyon megtetszett a Honda VT250 (Spada) azonban nem tudom, hogy az utasom mennyire férne el kényelmesen, illetve 0,286 Le/kg-ot a megengedett 0,268-hoz képest mennyire veszik szigorúan? Honda CBF250 jó döntésnek tűnne, de 2 henger szebben szólna mint az egy.

Várom válaszát: Gergely

Kedves Gergely!

Akár egy 125-össel is nagyon jókat lehet menni utassal, a tapasztalat azért azt mutatja, hogy két fő esetén különösen fontos a köbcenti, a 250-esekkel így folyamatos váltogatás és nyélgáz szükséges a kétfős haladáshoz, ami senkinek nem öröm. Emiatt érdemes egy számmal nagyobb motorok között körülnézned, és minél jobban kihasználni az A2 kategória lehetőségeit.

Suzuki GS500
Suzuki GS500

Két főhöz nem hülyeség 500 köbcentitől keresgélni, az általad megszabott árkategóriában már elég sokmindent találni, ami sokkal jobb megoldás, mint bármelyik 250-es. A Suzuki GS500E és burkolt GS500F-ek például ha elég puritán motorok is, de éppen 48 lóerősek, valamint elég egyszerű és megbízható szerkezetek ahhoz, hogy bátran meg lehessne venni őket.

Honda NX650 Dominator
Honda NX650 Dominator

Ha nem riadsz vissza a túraendurós dolgoktól, akkor a Honda NX650 Dominator jó választás, aminél egyedül a viszonylag sűrű olajcsere-periódusra kell figyelni, illetve időnként csekkolni az olajszintet. Ha mákod van, ennyi pénzből Suzuki XF650 Freewindet is találni, ami a 19-es első kerekével jobban megfelel a közúti használatra, illetve utcai motorokat kedvelő szemmel fogyaszthatóbb, mint a sokkal terepesebb Dominator - viszont legalább annyira megbízható.

Aprilia Pegaso 650
Aprilia Pegaso 650

A kategóriában ott van még a Pegaso 650, ami inkább a Freewind konkurenciája - mivel rosszabb a híre, mint a hasonló korú és futású japán gépeknek, olcsóbban kifoghatsz egy jót, ha elég kitartóan kutatsz és/vagy szerencséd van.

BMW F 650 ST
BMW F 650 ST

Egyáltalán nem vagyok nagy rajongója a Rotax blokkos BMW F 650-eknek, de ennyiért már ezekkel is számolhatsz, ha elkap a márka-buzéria, viszont továbbra is fenntartom, amit már sokszor leírtam, hogy BMW embléma ide vagy oda, az F650-nél egy 600-as Transalp sokkal jobb motor - az viszont közös bennük, hogy öt kiló alatt ezekből azért a kínálat alját kapod.

Yamaha SZR660
Yamaha SZR660

Ka kicsit merészebb vagy, akkor ennyiért igazi ínyencségeket is találhatsz, ebben az ársávban már fel-fel bukkannak olyan csodák, mint a Yamaha SZR660 vagy a Yamaha TT600 Belgarda - mind a kettő a Yamaha olaszországi importőrének a nyomására készült, megbízható Yamaha alapokon, de sok-sok minőségi olasz elemmek, pl. állítható futóművel és penge fékekkel. Ráadásul egyikből sem készült sok, és ezek most kezdenek igazi klasszikussá érni.

Üdv: Nepperűző