Duplán nyeled az áfát, ha nem figyelsz

2017.02.28. 14:25

Kedves Nepperűző!

Victory Gunner motorkerékpárt szeretnék vásárolni (tudom, hogy leálltak a gyártással) viszont csak Ausztriában vagy Németországban van márkakereskedés.

Kérdésem az ÁFA-val kapcsolatos, ugyanis elég sok különböző véleményt hallottam. Magánszemélyként venném meg, és kérdésem, hogy amennyiben Német(Osztrák) magánszemélytől veszem meg, szükséges-e itthon ÁFA-t fizetnem, illetve hogy számít-e a motorkerékpár futásteljesítménye és gyártási ideje( 6000 km és 6 hónapról hallottam, hogy ha ennél fiatalabb a motor, akkor ÁFA-t kell fizetnem)?

Ha kereskedésben veszem meg - ahol adnak a 18% ÁFA-t is tartalmazó számlát - akkor gondolom egyértelmű, hogy itthon már nem kell ÁFA-t fizetni, nem?

És végezetül szeretném véleményét kérni a Victory motorokról - elég jókat olvastam róluk, és élőben is tetszenek.

Előre is köszönöm.

Üdvözlettel

Ernő

Kedves Ernő!

Húhú, úgy tűnik egy igazi szürke zónába készülsz belenyúlni. Azt jól tudod, hogy ha nincs meg a 6000 kilométer vagy a fél év, akkor a jármű újnak minősül. A többit viszont még a német sem tudja. A kincstári szöveg szerint áfakülönbözetet kéne fizetned, de itthon a 27 százalékot fogják befizettetni veled.

Cifra ügy, mi? Tehát neked itthon kéne fizetned az áfát, a 27%-ot, ezért a német kereskedőnek oda kéne adnia motort - hiába vagy magánszemély - nettó áron, legalábbis a Német Kereskedelmi Kamara szerint, de ezt a kereskedő biztosan nem fogja magától tudni. Aztán itthon a vámhivatalnál kell befizetni a 27 százalék áfát. Ha kint kifizetted a 18-at, Magyarországon ugyanúgy elkérik a 27-et, nem csak a különbözetet. Ha ebbe a helyzetbe kerülnél, akkor be kell fizetni újra, és a Német Kereskedelmi Kamara segítségével juthatsz hozzá a Németországban kifizetett adóhoz, mert a kereskedő valószínűleg nem lesz magától partner ebben. Az igaz út: kint a kereskedővel megbeszéled, hogy adja neked oda nettóba, ha nem hisz neked, akkor kérdezze meg a saját vámhivatalát. De a legegyszerűbb, ha olyat veszel, ami elmúlt fél éves, és van benne hatezer kilométer, akkor nincs kérdés.

Üdv:

Nepperűző

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalbike, és ettől mi éhen halunk.

A TB olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TB-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.