Liberty-ből vehető-e a postás változat?

2017.04.05. 16:25

Tisztelt Nepperűző!

Körülbelül 6 éve járok egy ötvenes Keeway Gocciával. Új volt, mikor vettem. Csupa rosszat tudok mondani róla. Gondolkodom rajta, hogy vennék egy Piaggio Liberty RST 50 4T-t. Ezúttal használtat. 7-10 évesre gondoltam, olyan 15-20000 kilométerrel.

Érdemes ilyet venni? Valóban 2,5-3 litert fogyasztanak? A 190 centimmel és 85 kilómmal mennek 70-et? Előre is köszönöm a választ!

Üdvözlettel,

Balázs

Kedves Balázs!

Az Piaggio Liberty-k nevében az RST egy dolgot jelent: postásmotor volt. Az ötvenes négyüteműeket az osztrák posta használta - az olaszoknál 125-ösök vannak - és selejtezte le. Szerintem bátran vehető típus, a Liberty összes változatáról jó véleményem van.

IMG 3468

A postás kivitelnek vannak előnyei és hátrányai, előny az erősített váz, a sztenderek, és futómű, illetve határeset a nagy tank, ami miatt nincs az ülés alatt tároló. Hátrány, hogy nem mindenkinek tetszik az egyszemélyes ülés és a masszív csomagtartó. Ezen felül extra még a rögzítőfék, amiről a civillé visszakozmetikázott postásokat jól fel lehet ismerni - illetve árulokodóak még a kesztyűtartó fedelén az apró fülek és az első idomon lévő lyukak.

A Liberty-k nagyon megbízható motorok, a blokk sokat bír, tehát a postás gépben hiába van bőven kilométer, nem kell lemondani róluk. A blokk felújítása viszont drága - emiatt ha baj van, inkább érdemes kapásból venni bele egy bontottat, olcsóbb, mint régit megmenteni.

Tipikus Liberty-jelenség a blokkot tartó H-alap tűgörgőinek kikopása, ezt egy próbakör alatt simán fel lehet ismerni - furcsán mozog, kanyarban bizonytalan, mintha a külön futna a blokk a váztól. Nem nagy ügy, tizenpár ezer forintos anyagköltséggel javítható, négy tűgörgő és két szilent kell hozzá, érdemes a gyárit választani belőle.

A kormánycsapágy a másik kopó alkatrész, amiből szintén ajánlom a gyárit - az utángyártottak közül sok a hitvány - az használattól függően 10-30 ezer kilométert bír. Továbbá érdemes rendszeresen ellenőrizni a hátsó fékbetétet, mert ha belemar a dobba, a felnit is cserélnit kell.

Üdv:

Nepperűző