Nehéz kérdés: A2-es sportmotort, olcsón

2017.11.24. 16:49

Tisztelt Nepperűző!

Következő hetekben indulnék megnézni illetve vásárolni újjonnan begyűjtött jogosítványomhoz motort. A kiszemelt egy (illetve összesen 3) Suzuki RF400-as, és kíváncsi lennék a véleményére! Sokan írták, hogy sosem szerzek hozzá alkatrészt, lomha stb! Megéri belelépni? Tényleg nincs hozzá alkatrész? Kezdő motornak megfelel? Kisebb (2-300km-es ) túrákra mennék vele, illetve néha cirkálni a környéken. Esetleg tudna ajánlani Friss A2 jogsihoz sport vagy túra-sport motort, amit érdemes lenne megnéznem? Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelettel: Sándor

Kedves Sándor!

Az A2-es kategória nem a sportmotorok legjobb lelőhelye. Régebben voltak ugyan jó 30 lóerő körüli kétütemű 125-ösök tisztességes vázzal és futóművel, de azok távol vannak az olcsón fenntartható, praktikus vonaltól - nem túrákra, hanem rövid pályákra valók. Az RF400-hoz lehet kapni alkatrészt, legalábbis a kopó fogyó motyók nem jelentenek problémát - ha viszont valami különlegesebb elem kell hozzá, ne adja ég, esetleg főegység, akkor az zsebbe nyúlós lesz, és esetenként sokat kell rá várni, de ez nagyjából az összes japán 400-as sportmotorra igaz. Az RF-et inkább más miatt nem ajánlom, mégpedig azért, mert ismereteim szerint 52 vagy 58 lóerős (forrástól függően), vagyis túllóg az A2-es kategórián - igaz, gyors kereséssel találtam belőle 25 kW-os példányt, ami akár jó is lehet.

Suzuki RF400
Suzuki RF400

Ha nem kell valódi sportos viselkedés, hanem elég a megjelenés, a Suzuki GS500F jut még eszembe, vagy az SV650S fojtott változata, igaz, ezek nagyságrendekkel drágábbak.