2017.11.27. 13:10

Kedves Nepperűző!

Újrekezdő motorosként (5-6 éve nem motoroztam) érdeklődnék, hogy a BMW F800 és a Triumph Tiger 800 XR/XC típusok közül ön melyiket ajánlaná. A cél hétköznapokban munkábajárás (Budapesten), 1-2 havonta túrázás, elsősorban dobozokkal két személlyel, akár 5-600 km/napra is. A keret kb 1,5-2 millió Ft, a magasságom 2 méter.

Több tesztet is olvastam, a Tigert inkább aszfaltra, a GS-t inkább offroadra ajánlják, viszont az F700GS-t (ami a BMW aszfaltra szánt modellje) mintha kicsinek érezném. Az ABS fontos szempont lenne.

Köszönettel:

Benedek

Kedves Benedek!

Hatalmas mákod van, mert bármelyiket választod a kettő közül, egy piszkosul jó motorod lesz. Az olvasmányélményeid alapján felállított alaptézissel (GS terepen jobb, aszfalton a Tiger nagyon adja) tökéletesen egyet értek. Mivel normális esetben, ha napi 600 kilométert tervezel utassal és dobozokkal, akkor nem terepezni mész, így Tigerből nyugodtan kizárhatjuk az XC változatot.

Marad tehát a körben az F 800 GS és az öntött, 19-es felnis Tiger. A Tiger erősebb, kevesebb rajta a vibráció, míg a BMW-nek jobb a féke és a hangja (hibába három hengeres a Triumph, ami köztudottan az orgánumok brazil csatára, de széria dobbal elég hervasztó tud lenni a Barkas-zaj. Ha kap egy normális dobot, akkor viszont tényleg lúdbőröztető).

A Triumph üléspozíciója sportosabb, a törzs kicsit előredől rajta, de ha ez neked nem jön be, egy kormánykiemelővel simán átszabható - a gyári mellett van ezernyi utángyártott megoldás.

Sajnos nehéz távolból jósolni, melyik fog jobban tetszeni, föld-ég jellegű különbségek nem lesznek, nincs olyan, hogy az egyik szar, a másik jó - mind a kettő kiváló, csak a hangsúlyok kerültek máshova.

Tiger 1050
Tiger 1050

Egyébként érdemes lehet körülnézned egy fél számmal feljebb, például 1,5-2 millió közöt kapni Triumph Tiger 1050-et - az már dedikáltan utcai motor, nagyon jó a karaktere, megbízható, kiforrott típus, és rosszabb utakon is elég jól boldogul, illetve éppen annyival erősebb a 800-asnál, hogy plusz kihívást nem jelent, de kellemesebb lesz utassal és csomagokkal gyorsítani.

Üdv:

Nepperűző