Miért ne vegyél Yamaha XJ6N-t, ha van eladó GSR600 is?

2017.12.13. 17:44

Üdvözletem!

Első nagymotor vásárlása előtt állok és dilemmába estem. Két kiválasztott motor közül nem tudok döteni. Egyik a Suzuki GSR600, a másik a Yamaha XJ6N.

Megbízhatóság szempontjából, illetve 184 centimre való tekintettel te melyiket ajánlanád? 33 vagyok, van némi motoros rutinom is (Simson, DT125, MZ), és most hogy úton a korlátlan jogsi, ideje lenne beszerezni a vasat!

Köszönettel és további szép napot kívánva: Gábor

Kedves Gábor!

Bár távolról, hunyorogva a két motor egy ligának tűnik, valójában ég és föld a kettő. Persze, mind a kettő hatszázas, négyhengeres, folyadékhűtésű, pucér és rendkívül megbízható. De nézd meg őket közelebbről!

Yamaha XJ6N
Yamaha XJ6N

A Yamaha olcsó, igénytelen kidolgozású. Béna futóművel, a legegyszerűbb zártszelvény lengővillával, acélcsövekből hegesztett vázzal, olcsó műanyagokkal.

Ehhez képest a GSR600-at nagyon komolyan vette a Suzuki, a K5-ös GSX-R600 blokkját dolgozták át - a GSR 98 ló, a XJ6 pedig 78 - de így is 14 ezerig pörög, igaz, 8000 alatt nem fog felmenni rajta a pulzusod. Sok műszaki csemegét rejtettek el benne, ilyenek például a súlycsökkentés miatt lyuggatott vezérműtengelyek, a henger foszfor-szilícium-karbid bevonata és a különösen passzentos dugattyú-henger hézag, a dupla pillangószelepes befecskendezés, a masszív alumínium lengővilla és a kimondottan ehhez a modellhez tervezett alu hídváz.

Suzuki GSR600
Suzuki GSR600

Ha valamiért taszít a GSR sportossága, a fordulatszám-éhsége, a magasra húzott lábtartója és a kényelmetlen utasülés, akkor válaszd az XJ-t, bármilyen más esetben viszont a GSR600-at tartom a jó választásnak.

Üdv:

Nepperűző