Hétvégi motor A1-es jogsi mellé

2018.01.16. 17:32

Kedves Nepperűző!

A1 kategóriás jogosítványom lesz majd. Szinte bármilyen motor megfelelne csak kényelmesen tudjak rajta ülni. Javarészt hétvégente "hobbiként" motoroznék, esetleg néha ingáznék vele Pestre. Illetve nyaranta mennék Balatonra néhányszor vagy A1-el ilyet ne nagyon próbáljak? Milyen motort ajánlanál? Egy-két motort néztem eddig mint például: Yamaha MT-125, Honda CBF 125, Suzuki GSX-R125.Vagy valami ezekhez hasonló.

Válaszodat előre is köszönöm!

Ati

Kedves Ati!

A B125-ös motorvásárló algoritmus első lépése, hogy eldöntöd, hogy egészen biztosan motor kell neked. Tehát keress egy tükröződő felületet, és nézz mélyen saját magad szemébe, majd mondd ki őszintén: 125-ösből egészen biztosan motorkerékpár kell nem robogó. Ha ez nem sikerült tökéletesen őszintére, vegyél robogót. Ha jól vetted az akadályt, akkor jöhet a következő lépés.

GSX-R125
GSX-R125

A 125-ösöknek két nagy csoportja van: az, amelyik kihasználja rendesen a kategória lehetőségeit, viszonylag igényesen megépített, a másik pedig a dél-kelet-ázsiai igásló. Az előbbi csoportba tartozik a Yamaha MT-125, a KTM 125 Duke és részben a Suzuki GSX-R125 is, bár az utóbbi futóműve szerintem nem lett telitalálat, viszont könnyebb a konkurenseknél.

A másik iskola az YBR125, a CBF125, és ezek meglepően jól használhatónak szoktak bizonyulni, egyszerűen azért, mert arra tervezték őket, hogy teljes értékű járműként tudja használni egy háromfős család.

Haszonállatok
Haszonállatok

Mivel hétvégén mászkálnál a motorral, nem életvitelszerűen használnád, nem rászorulásból, hanem rekreációs céllal vennéd, én az első csoportból választanék a helyedben. A KTM Duke 125 fékével és futóművével emelkedik ki a mezőnyből, szerintem remek jármű, bátran vehető. A GSX-R125 vagány, de a GSX-S125 üléspozícója kényelmesebb.

Varadero 125
Varadero 125

Túrázni viszont csak egy 125-öst ajánlok, mégpedig a Varadero 125-öt, ami már csak használtan létezik, nem is olcsó, de az egyetlen V2-es a mezőnyben, nagyon finom műszer, kényelmes, és ha megvan a lendület, a saját tempójában a világból kimegy, és az úthibákat is ügyesen felveszi.

Üdv:

Nepperűző