2018.01.24. 14:15

Üdvözletem!

Az lenne a kérdésem, hogy szeretnék venni egy szupermotót városi használatra, de mivel magam szerelem a motorjaimat, így fontos a műszaki tartalom is. Nem sok jelölt van KTM (Duke nem tetszik), Husaberg és Husqvarna amik tetszenek, úgy tudom, hogy a KTM és a Husaberg az közös alapokon nyugszik, de a Husqvarnáról nem sokat tudok. Tehát szeretnék egy városi megbízható motort, amire nem baj, ha költeni kell karbantartás jellegel (ez a hobbim, csak az asszony meg ne tudja), cserébe jó. Van több motorom is (Gilera Nexus 500, Suzuki GSR600), de mindig jön egy újabb inger. és felébred a birtoklási vágy, de mivel meg kell indokolnom magamnak is a vásárlást, tudnom kell, melyik a legjobb választás. Ebben kérem a segítségedet. Kiváncsi vagyok, milyen motort ajálsz nekem ezek közül, és szertném tudni mire figyeljek vásárláskor.

Előre is köszönöm idődet és tanácsodat.

u.i.: KTM a favoritom

Tisztelettel: Péter

Kedves Péter!

Kihagytál egy fontos dolgot, mégpedig az ár megjelölését, hogy mennyit szánsz a projektre. Ez nagyon nem mindegy, mert például a KTM Duke-ból is van 15 éves és tavalyi modell is. A Husaberg már csak régebbi modellekben létezik, hiszen beleolvadt a KTM-be, később pedig egyesült a Husqvarnával. 

Rendeltetésszerű használat
Rendeltetésszerű használat

Általánosságban azonban elmondható, hogy a Husaberg szupermotói versenymotorok, üzemórás karbantartással, ráadásul érzékenyek, és hozzáértést, típus ismeretet igényel a furcsán osztott blokk szervizelése. Cserébe hihetetlen éles motorok, amivel gokart pályákon olyat lehet menni, hogy könnybe lábad az ember szeme. Profi futómű, jó geometria, erős és pörgős motor, de utcai közlekedésre nem ajánlanám, noha tudom, hogy sokan használták még erre is.

A Husqvarna régebbi (piros-fekete-fehér) modelljei a gyártó BMW tulajdonlása alatt készültek, nagyon jó kompromisszum az utcai használat és a sportos, szinte versenyszerű használat között, viszont óriási hátránya, hogy alkatrészellátása korlátozott, és nem is olcsó. Az új (sárga-kék-fehér) Husqvarnák pedig KTM rokonok, sok komponensük azonos, viszont ezek még elég drágák.

Az említett márkák közül a KTM lenne a nyerő, mert régebbi 640 LC4 Supermotóból bőven van választék, jól bírják, és akatrész is van hozzájuk. Én azért a Duke-ot sem vetném el, penge kis motor az, de mindkét említett KTM-re igaz, hogy odafigyelést igényelnek, csavarok utánhúzását, gyakori olajcserét, stb, ezzel kell fizetni a sportosságért, a könnyű felépítésért.

Ha azonban nem vágysz ennyire sportos supermotóra, akkor ott vannak a Suzuki DR-Z400 SM modellek, vagy a Honda FMX modellek, amelyek kényelmesebbek, inkább megfelelnek utcai motornak, igénytelenebbek és tartósabbak is.

Üdv.

Motordoktor