Mítosz az olcsó téli motorvásárlás?

2018.01.26. 13:09

Kedves Nepperűző!

A téli motorvásárlásról szeretném a véleményed kérni. Eléggé ellentmondásos véleményeket találtam/hallottam, van aki szerint ilyenkor érdemes új vasat venni, van aki szerint ez a legnagyobb hülyeség. Sajnos elkövettem azt a hibát, hogy a tavalyi szezon alatt nem böngésztem aktívan a kiszemelt típust, így nem tudom, hogy a jelenlegi árak olcsónak számítanak, vagy teljesen változatlan a tavaszi/nyári árakhoz képest. Az ártól eltekintve a hideg abszolút megbonyolítja a kipróbálást/szállítást, mivel elég nehéz olyan időpontot kifogni, amikor épp el lehet menni egy próbakörre és ez az eladónak és nekem is megfelel, arról már nem is beszélve, hogy lábon hazahozni nagyobb távolságról ilyenkor szinte lehetetlen, így az utánfutóbérlés árát is bele kell kalkulálnom az árba. A kérdésem az lenne, hogy szerinted érdemes megvárnom inkább a tavaszt, vagy találni ilyenkor annyival olcsóbb mocit, hogy megérje most megvennem. Részemről teljesen belefér a tavaszi vásárlás, hisz úgyis csak a garázsban várná az új szezont a gép. Egyébként 2005-nél újabb Yamaha R1-et szeretnék, ha ez bármiben befolyásolja a válaszod.

A segítséged előre is köszönöm!

Üdv,

Joci

Kedves Joci!

Nem tartom rajta az ujjam az R1-piac verőerén, de általánosságban télen jobb dealeket lehet kötni, ugyanis ilyenkor kevesebben vesznek motort, tehát a már két-három hónapja megcsörrenő telefon nélkül hirdetett gépeknél lényegesen jobb az alkupozíciód, mint amikor versenyt kell futnod más vevőkkel.

A kipróbálás tényleg neccesebb, de ezres sportmotornál ez amúgy is kényes téma, hiszen nyáron sem legális kétszázig kihúzatni, hogy csekkold az egyenesfutását. Egy alapvetően tisztességes próbakört maradandó fagyási sérülések nélkül is össze lehet hozni, ha száraz az út.

Az utánfutó jó barát, ráadásul így a külföldi papíros gépek sem esnek ki
Az utánfutó jó barát, ráadásul így a külföldi papíros gépek sem esnek ki

Mivel az általad keresett motorból a legolcsóbb is egymillió forint felett kezdődik, az utánfutóbérlés költsége (kb. 5000 forint/nap) nem számottevő tétel, illetve úgyis kell egy másik jármű, amivel odamész megnézni - viszont ha utánfutón hozod el, nem kell egy másik ember, aki hazaviszi az autót, tehát gazdaságilag hatékonyabb is lehet.

Mivel télen nem pezseg a piac, az is belefér, hogy elmész megnézni többet, aztán a tutihoz visszamész utánfutóval - jó eséllyel nem fogják elkapkodni előled. A klasszikus motornepper bölcsesség tehát alapvetően igaz: télen venni kell, tavasszal eladni.

Üdv:

Nepperűző