300-as robogót 6-800 ezer között

2018.01.30. 12:48

Tisztelt Nepperűző

Városi ingázáshoz szeretnék robogót. Még nem volt soha kétkerekűm, gondoltam leteszem az A2-t, és veszek egyet. Leginkább az Aprilia Scarabeo 300s és a

Piaggio Beverly 300 tetszik. Én 190 magas és közel 100 kiló vagyok. Ezeket szabad megvenni vagy inkább valami mást?

Tisztelettel: A.

Kedves A!

A Piaggio csoport 2005-ben vette meg az Apriliát - a régebbi nagy Scarabeókban is Piaggio blokk volt amúgy - és onnantól vált egyértelműen vehetővé a Scara. A Piaggio-éra Scarabeóinál már van hely az ülés alatt, ráadásul nem is kevés, több minden fér el, mint a Beverly-ben, és a futóműve is lágyabb. Az Scara nem kapta meg az immobilisert, ami a kulcs elveszítése vagy a mesterkulcs hiánya esetén sokkal kisebb szopást jelent, helyette van hozzá riasztó, aminek a távirányítójával az ülést is lehet nyitni - ez nagyon praktikus.

aprilia-scarabeo-300-special-1

Mivel ezek jellemzően külföldről jönnek, nehezen ellenőrizhető az előéletük, tehát ha nincs meg a szemed és tapasztalatod hozzá, mindenképpen menj szakértő szervizbe átnézetni a kiszemelt motort. Nagyon fontos, hogy az első villa sérülésmentes legyen, ne legyen nyoma javítgatásoknak. A Scara idomai egyébként drágábbak, mint a Beverly-hez valók. Motorikus alkatrészekben viszont nincs különbség, hiszen a kettő műszakilag nagyjából ugyanaz.

A Beverly alapvetően szintén jó választás, a 300-as és a 350-es a legjobban szerintem, mert még könnyűek, de már erősek. Ezek is főleg külföldről jönnek, sokszor sérülten - általában a jobb oldali taposó a sérült, ennek pótlása nem vészes, 15-20 ezer oldalanként, plusz párezer az élvédő. Az első villa sérülése ennél is para, olyankor 100-120 ezerről indul a javítás - érdemes megnézni a hűtőt, ha ott van rajta a kerék lenyomata, érdemes azonnal továbbállni - a hűtő cseréje kb. 80-90 rugó, plusz munkadíj, ami megint nem kevés, mert macerás feladat, nem is szokták elvégezni.

23 Piaggio Beverly 300 ie

A 300-as Piaggio blokk megbízható, ha megkapja a szervizeket, sokat bír, és a típushibák is elkerülik - sem a vízpumpa, sem a fesszabályzó nem számít gyenge pontnak. Arra figyelj, hogy a robogóknál nem csak motorolajat kell cserélni, hanem a hajtást is ugyanúgy karban kell tartani.

Üdv:

Nepperűző