2018.02.20. 09:55

Tisztelt Nepperűző!

Közepes élménymotor vásárlása előtt állok. Alulról súrolom a 180 centit, és kb. 83 kiló vagyok. Meló utáni sportos gurulásra, és kakucsringi őrjöngésre használnám. A kényelem harmadlagos, a névleges teljesítmény másodlagos. Ami igazan érdekel: megbízhatóság!

Csapatásra jó geometria, jó futómű, penge fék, lineáris erőleadás. Jelenleg egy CBF1000-et hajtok, aminek a motorkaraktere jó, csak dög nehéz, kicsit öreguras a testhelyzet, és úton-útfélen leér a lábtartója. A két jelöltem a CBR600RR, és a Street Triple 675R. A kérdésem, hogy vannak-e típushibák, kerülendő- esetleg különösen ajánlott évjáratok, a Triplából kell-e nekem az R-es, vagy van-e más, az elvárásaimnak megfelelő motor? A keret 1,5-2 millió, de nem sietek, ha kell még gyűjtögetek. Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelettel:

Imre

Kedves Imre!

Nagy megfejtés nincs, vedd, amelyik tetszik.

Amit leírtál, annak a Street Triple 675 és a 600RR is megfelel. Kezdjük azzal, hogy szeretnél-e sportmotort? Ha nem, akkor nincs más dolgod, mint keresni egy jó állapotú, R-es 675-öt. A plusz egy betű felárát érdemes megadni, ha pályás csapatásra vásárolsz motort. A pengébb futómű mindenképpen megéri, sokkal drágább utólag tuningolni az alapmodellt, mint kiköhögni az R árát. Utána már csak némi bukásbiztosítást érdemes venned rá. Típushibáról nem tudok, ebben a cikkben benne van minden, amit 675-vonalon tudni érdemes. Hasonló képességű hatkilós naked bike nincs a piacon, szóval vagy veszel R-es Street-et, vagy nekilátsz építeni.

Ha sportmotor mellett döntenél, vagy mondjuk úgy, sportmotorral szeretnél dönteni, akkor egyből kitárulnak a lehetőségek, a céljaidra az R6, a 600RR, a GSX-R600 és a Ninja egyaránt megfelelő. 1,5-2 millió között mindegyikből találsz szupert, mindegyikre találsz jó áron pályaidomot, hogy egy-egy elcsúszás ne legyen nagyon fájdalmas, és onnantól tiéd a világ.

Nagy különbségekre ne számíts, ennyiből megkímélt motort vehetsz, és mivel ezeket ugyanarra a szabályrendszerre tervezték, orbitális eltérések nincsenek. A 636-os Kawa lóg csak ki közülük minimálisan, a plusz köbcentiknek köszönhetően ügyesebben mennek lentről, kevésbé kell pátyolgatni a fordulatszámot. Mondjuk Kakucson mindegy is, ott kettesben körbetúrod a pályát.

Üdv:

Nepperűző