Hogyan vegyen robogót, aki egyáltalán nem ért hozzá?

2018.03.09. 13:48

Tisztelt Totalbike!

26 éves vagyok, van saját autóm, de a munkába járáshoz (30 km város és országút, tömegközlekedés nem megoldott) szeretnék egy robogót vásárolni. Hiába keresgéltem, nem találtam azonban érdemi információt arról, hogy újat vagy használtat érdemes beszerezni. Olyan 350-400 ezer forintot tudok rászánni, ebben a kategóriában újat szinte csak Motowellből találni, amiről vegyes véleményeket olvastam. 

Használt motoroktól félek egy kicsit, mivel nem értek hozzájuk, azt sem tudom. mit kellene megnézni egy használt robogón a gumikon és egyéb szemmel látható dolgokon kívül, ráadásul robogót életemben egyszer vezettem, egy SR50-es Apriliát körülbelül 5 méterig.

A cél az lenne, hogy minél kevesebb pénzből eljussak a munkahelyemre, és ne kelljen egyfolytában szerelőhöz járkálni.

Tudnak olyan robogót ajánlani ami megfelel a fenti kritériumoknak, és nyugodt szívvel megvásárolhatom?

Köszönöm a válaszukat!

Dániel

Kedves Dániel!

Ha valamitől félsz, akkor ne csináld. Ha például félsz a magasságtól, akkor ne menj magas helyekre. Ez az alap, motorozni nem lehet félelemmel, mert abból csak baj lesz. Ugyanígy arról sem vagyok meggyőződve, hogy ha valaki fél a vezetéstől, akkor annak autóba kell ülnie, mert az senkinek nem jó: annak sem, aki fél, a többi közlekedőnek meg pláne.

Ezt például nem biztos, hogy meg kell venni
Ezt például nem biztos, hogy meg kell venni

Viszont ha van valami, amitől tényleg érdemes félni, azok a kínai vackok. Vennél kínai autót? Mármint úgy kínait, amit Kínában terveznek, ott is gyártanak, helyi az összes beszállítója, kínai a minőségellenőr (ha van), és igazából azt sem tudni, hogy hol van pontosan az üzem? Ha erre nem a válaszod, akkor el is dőlt, hogy érdemes-e ennyi pénzből új robogót venned.

Ha még típusról sincs elképzelésed, akkor ajánlom ezt az anyagot, amiben összeszedtünk tíz olyan ötvenest, amelyet messze jobbnak tartunk az átlagnál. Tehát típusokból érdemes ezek közül választani. Ha egyáltalán nem értesz a robogókhoz, akkor bármennyire is szeretnélek, nem foglak tudni így online felparaméterezni, ha nem ismersz fel egy javítgatott villát, ha nem tudod, hogyan néz ki egy kopott hajtásszíj, nem tudod eldönteni, hogy egy variátoron normális kopások láthatóak-e, vagy már működési zavart okoz, akkor érdemes felkeresned egy olyan szervizt, ahol sok robogót javítanak, és vállalnak átnézést, és megfizetni őket (kb. 5 ezer forint).

Ha egy alapból jó típusra rábólint egy hozzáértő szerelő, és amit kell, azt nem a legolcsóbb, kínai trágyával szervizelteted, akkor az megbízhatóan fog üzemelni.

Üdv:

Nepperűző