Első nagymotor, lóerővel és kezességgel

2018.03.20. 07:42

Tisztelt Nepperűző!

Első nagymotorom vásárlása előtt állok, és ugyan lehet, hogy nem a legköltséghatékonyabb időszakot választottam - hiszen nyakunkon a szezonkezdés - de így jött ki a lépés... Célzottan sportosabb naked kategóriára lőnék. Szívem jelenleg a CB600F (ráncfelvarrott, fordított telós 2005-2006-os évjáratú),Z750 (első gen.) esetleg SV650 irányába húz, árban pedig a 800-900e közét céloznám meg (nem lenne baj, ha a felsőbb árhatár már akár az átírást is tartalmazná). Lényeg a lényeg, hogy millió alatt megússzam teljes névre írással és papírozással együtt. 180 centis magasságomhoz nem éppen egy óriási távokat végigülő túrázóra, hanem inkább egy teljesen átlagos felhasználásra gondolok. Város, országút, kisebb túrák és melóba röcögés, élménymotorozás. Fontos, hogy kalkulációimat követve 3-5 évre terveznék vele, hogy kicsit bejárassam magam az álmaimat megtestesítő Street Triple 675 előtt (az első generáció nagy favoritom). Tehát leendő kiszemeltemben legyen némi plusz, amit nem fogok megunni egy év után, de mégis kezes, hibáimat jól toleráló csupasz, szerethető kis gyöngyszem legyen (a hően áhított 675 váltásánál igenis könnyezzem meg és peregjen le előttem az együtt töltött idő.

A tavaly megszerzett jogosítványomnál a vizsgáig egy ZR7 volt a társam, aki ugyan rendben volt, de nem nőtt a szívemhez (főként az 5 gang és a csillapíthatatlan szomja miatt).

Összegezve tehát, segítségét kérném, hogy milyen naked-et válasszak, ami igényeimet kielégíthetné és hű társam lehetne a motoros szezonban és amiben ugyan, ha kell benne van a bugi, de mégis kezes és elnéző velem és hibáimmal szemben. (+1: terveim szerint szökőévente azért egyszer - értsd: évente 1-2 alkalommal - pálya nyílt napokra is kilátogatnék vele.

Amennyiben bővítené a palettát, feel free, de örülnék, ha kevesebb motort kellene meglátogatnom. Illetve ide kapcsolódóan: érdemes több típust kipróbálni? Esetleg ha küllemre a hozzám legközelebb állóra felülve - más típusokkal való összehasonlítás nélkül - úgy érzem megjöttem ne tétovázzak tovább?

Köszönöm a segítséget!

Üdv,

Attila

Kedves Attila!

Az általad nézett Hornet generáció nagyon jó, és a Z750-ről is jókat tudok mondani, vehető mind a kettő. Nem is nagyon ragoznám tovább, ezek megbízható motorok, tudják azt, amit elvársz tőlük, és ami még fontosabb, pár év múlva is jól el fogod tudni adni őket, hogy továbblépj álmaid motorja felé. Az SV is vehető, de a Hornet és a Z750 mellett eléggé vérszegény.

Fordított telós Hornet 2005-ből
Fordított telós Hornet 2005-ből

Nézz meg mindenképpen többet, és ha van módod, próbálj is ki minél többféle motort, a személyes tapasztalatnál ugyanis nincs fontosabb élmény, ha motort szeretnél venni.

A kiszemelt típusokat mindenképpen próbáld végig, mielőtt vásárolsz, mert ilyenkor nagyon magas a szervezetben a meggondolatlan motorvásárlási hormon szintje: bármire ráülsz, úgy fogod érezni, hogy AZONNAL akarod, ami általában a megbánós vételek előszobája. És ha megvan a befutó típus, abból is nézz meg többet is, elképesztő különbségek lehetnek állapottól függően. Ha elutazol 50-60 ezer forintot, az még mindig olcsóbb, mint egy szett új gumi.

Üdv:

Nepperűző