1 kW-on problémázni fog a rendőr?

2018.06.25. 14:56

Kedves Nepperűző!

Rendszeresen ajánlják A2-es motornak a Kawasaki ER-5-öt, de nem szokták hozzátenni, hogy fojtott. Nem is igen látni belőle fojtottat. 35 helyett 36 kW, 1 kW-ot meg nem igen fojtogat ugye senki. Jellemző akkor, hogy gyári állapotban használják A2-esként? Nem foglalkoznak ezzel az 1 kW-tal, vagy mi a helyzet ezzel?

Köszi a választ!

Márton

Kedves Márton!

Ez érdekes kérdés. Az ER-5 valóban ideális lenne A2-höz, de a legtöbb változat teljesítménye ennél éppen eggyel több, vagyis tényleg nem felel meg az elvárásnak, és nem használható. Hogy ezzel a rendőrség mennyire foglalkozik, azt nem tudom, de ha A2-vel 48 lóerőig vezethetsz, akkor a 49 lóerős már büntetési tétel. Nem vagyok jogász, de ha egy jogi tanácsot megfogadsz, akkor ne vezess A2-vel se 49, se 51 lóerős motort.

ER-5 2

Amúgy ER-5-öt nem is lehet csak úgy fojtogatni, mint egy modernebb ER-6-ot vagy Versys-t, tehát ebből olyat kell keresned, amit eleve úgy helyeztek forgalomba. Itthon az ilyen valóban ritka.

Viszont: arra is érdemes figyelni A2-es jogosítvánnyal, hogy a jármű teljesítmény/tömeg aránya nem haladhatja meg a 0,2 kW/kg-ot, tehát például a KTM 390 Duke emiatt nem felel meg az A2 feltételeinek, azt viszont tényleg sokan használják A2-vel. Valószínűleg az erre a magyarázat, hogy a rendőr könnyebben észreveszi, hogy a 36 az nem 35, de a tört számok meg az osztás már macerásabb feladat. (Igazából nem: a súly/lóerő arány is benne van a forgalmiban).

Üdv:

Nepperűző