2019.01.07. 15:55

Tisztelt Nepperűző!

Motorvásárlás előtt állok és a túra-sport kategóriában próbálom megtalálni a következő "társam". Szeretnék sportosan közlekedni, de szeretném, hogy egy esetleges 200+ km-es túrára is bevethető legyen, így a dobozolhatóság is igen jó lenne.

Jelenleg a Kawasaki Z1000SX és a BMW R 1200 RS között vacillálok igazán (bár a BMW minden jóval való felszereltsége engem inkább taszít, mint vonz), de egy hatalmas kérdőjel van előttem: ez a 2 típus, vagy maga a túra-sport kategória mennyire hozható össze valakivel, aki a 190 alatt még nem volt hajlandó megállni a növésben, én speciel 192 cm magas vagyok.

A kérdésem az lenne, hogy magasságom miatt mennyire passzolnának hozzám a fent említett típusok vagy valamilyen másik opció után kéne néznem?

Válaszodat előre is köszönöm!

Dominik

Kedves Dominik!

Mivel nem vagyok 190 centis, ezért érdemes fenntartással kezelned az okoskodásom, illetve általában nem mindegy, hogy kaszáspók alkat vagy, vagy a törzsed hosszú - valahogyan a kaszáspókok jobban elférnek a kisebb motoron is, mint az úgynevezett M. Richárd szabásúak.

LU8E7792

A BMW a magas emberek jó választása, német gyártóként számítanak arra, hogy nem csak olasz vagy japán porbafingók fogják venni, hanem jó eséllyel egy benga bajor paraszt vagy esetleg egy kétméteres germán hegyi szörny veszi meg, és nekik is el kell rajta férniük. Emiatt például az S 1000 RR is meglepően jó helykínálattal rendelkezik, legalábbis sportmotor szinten. Lehet, hogy taszít a BMW extrázása, de BMW-ből érdemes full extrásat venni, pl. az RS-nek a semi active futómű fantasztikusan jó.

A kötelező gyakorlatot azért tudja
A kötelező gyakorlatot azért tudja

A Kawasaki Z1000SX emlékeim szerint szűkebb, de nagyon kellemes motor. Két trükkje viszont van: alaphelyzetben nagyon lágy az első villa (állítható), illetve meglepően rövidre van áttételezve. Kezdő motorosoknak emiatt kezes, illetve a valóságnál sokkal erősebbnek érzed.

A sport-túra vonal mostanában kevésbé megy, így nincs is nagy választék belőlük. Szerintem egyébként érdemes rápróbálnod magad egy Suzuki Hayabusára vagy Honda CB1100XX-re, mindkettőn láttam már nagyon magas embert, aki hosszú távon is jól érezte magát a motorján. Ha ezek üléspozíciója nem tetszik, akkor egy magas kormánnyal lehet javítani rajta.

Nagy szerencse, hogy írtunk a BMW R 1200 RS-ről is tesztet és a kortárs Kawasaki Z1000SX-ről is.  És a Super Blackbirdről is van mértékadó anyagunk.

Üdv:

Nepperűző