Lecserélném a kormányt, lesz-e gond?

2019.01.08. 13:02

Tisztelt Nepperűző!

Kormányt szeretnék cserélni a motoromon. Túra-sport jellegűről inkább magasabb, túrázósra. Kínai webáruházakban baráti áron lehet kapni a paramétereknek megfelelőt. Kell-e valami kockázattal számolnom, illetve a műszaki vizsgán kell-e valamilyen dokumentumot felmutatni az új kormányról. Van-e jogszabály, ami tiltja a kormány cseréjét?

Köszönöm válaszod!

Üdv.: István

Kedves István!

Biztosan van olyan sztorid, hogy valaki vett kínai kormányt, és milyen tök jó. De a kormány olyan dolog, hogy ha szar, mondjuk vészfékezésnél letörik a francba, akkor meghalsz. Vagy nyomorék leszel. Aztán lehet, hogy megúszod karcolás nélkül, és a biztosító kifizeti a motorod, és tök jól megúszod, de az előbbi két opció sajnos sokkal rosszabb annál, hogy a harmadikra bazírozz.

Nem gondolom, hogy csak gyári alkatrészt szabad motorba szerelni, sőt, bizonyos dolgokat tényleg érdemes Kínából rendelni, de a kormány nem ilyen. Vegyél normális kormányt a motorra, normális boltból, ha esetleg a kezedben marad, és túléled, vissza tudj menni, és a gatyát is leperelni arról, aki eladta neked. Egy kínai webshopnál ilyen lehetőség nincs. A motorod meg az egészséged többet ér, mint amennyit meg tudsz spórolni egy alibabás rendelésen.

IMG 5932

Most, hogy ezen túl vagyunk, jön a problémás rész: jogilag nem tiszta, hogy cserélhetsz-e kormányt a motorkerékpárodon. Bizonyos értelmezésben igen, és ha a vizsgaállomáson is így gondolják, akkor nem is lesz belőle gond. Másik értelmezés szerint ez átalakítási engedélyhez kötött módosítás, még akkor is, ha mondjuk egy SV650N kormányát teszed át felső villahíddal együtt a SV650S-re. És ha mondjuk veszel egy kimondottan drága német kormányt, amihez kapod az összes TÜV-ös papírt, ezzel az értelmezéssel azzal sem lesz legális, hiszen a magyar vizsgarendszer nem fogadja el automatikusan a TÜV-öt.

Üdv:

Nepperűző