2019.02.11. 14:05

Tisztelt Nepperűző!

Kérdéssel fordulnék önhöz. Váltás előtt állok, a tavaszt már egy nyomatékos V2-es sporttúra motorral képzelem el, megtetszett a karakterük, a brutális hangjuk stb...

Dilemmával küszködök, 2 típus mellett tenném le a voksom. Aprilia SL1000 Falco vagy Honda VTR1000F. Néztem SV-ket is, azok annyira nem fogtak meg, így azt kizártam.

Mind az Apriliáról, mind a Hondárol szinte csak pozitív véleményeket találtam.

Inkább az Aprilia fele húz a szívem, tetszik, hogy nem tucatmotor (ennek nyilván sok hátránya is lehet), bár a Honda is nagyon jónak tűnik. Kisebb, nagyobb túrákra szeretnék velük járni, itthon, valamint külföldön. Kell félni a Rotax blokktól?

A keret kb. 1 millió forint.

Segítségét előre is köszönöm!

Tisztelettel,

Péter

Kedves Péter!

Nem csodálom, hogy az Aprilia felé húz a szíved, csodaszép váz, hó futómű, egyedi karakter, és azt is megértem, hogy vannak fenntartásaid. A Rotax blokktól nem kell tartani, a mechanikus részével nem szokott gond lenni - a legfőbb ellensége a tulajdonos és a trehány szerelő. Az elektromos rendszer nem bombabiztos, de azok hibái ismertek, fel lehet rá készülni. A generátor el tud pusztulni (javítás vagy csere), illetve a feszültségszabályozóval fordulhatnak elő gondok, ami - ha jól tudom, egyezik a 2007-es Honda CBR600RR/1000RR-be szerelt egységgel (Caponordnál a Goldwing fesszabályzóját szokták még beépíteni, illetve a Shindengen FH012AA szabályzó beszerzését tartják még jó megoldásnak). Megelőző jelleggel szokás a fesszabályzót direktbe kötni. Ritkán előfordul az indítórelé megdöglése, ez nem eget verő költség.

Honda Firestorm VTR 1000 F

A VTR1000F sem rossz motor, viszont egy korszakkal korábbi műszaki megoldásokat használnak, például maradtaka karburátornál, amely ennyi idősen már kérheti, hogy foglalkozz vele, tömítések, membrán, tű, fűvókák, stb... apró dolgok, de hamar szemmel látható tétel tud lenni, ráadásul hozzáértő és lelkiismeretes szakembert kíván a feladat. Egyébként a Honda is izgalmas és igényes motor, a váz ovális csövekből áll, kimondottan szép, a futómű pedig inkább kényelmes, mint sportmotoros - utcán szerintem jó, de pályán el tud fogyni. A fogyasztása magasabb, mint az Apriliáé, de azonos állapotot feltételezve problémamentesebbnek ígérkezik. Ha az élvezetes túrázás a cél, akkor az agyam a Hondát ajánlja, a szívem viszont az Apriliát választaná.

Aprilia SL 1000 Falco 2003

Arra viszont figyelj, hogy ne csábulj el a VTR1000 SP-k felé, azok inkább sportmotorok, és annak is elég darabosak.

Üdv:

Nepperűző