Öt év állás során mi mehet tönkre egy nagyrobogón?

2019.02.19. 10:40

Tisztelt Nepperűző!

Szeretnék venni egy nagyrobogót, ami legalább 200-250 cm3. Nincs konkrét típus vagy évjárat kinézve még. 300-400 ezer Ft körül gondolkodtam, jó lenne ha ebbe beleférne az átírás is.

Egy nagyon kedves barátom évekig használt egy Piaggio X9 Evolution 200cm3 (2003-as) robogót, de kb. 2013-ban a szezon végén le lett téve, és egy raktárban áll azóta is. Nekem eladná, azt mondta jelképes összegért, kb 150 000 Ft lenne.

Mire kell számítani egy ilyen hosszú állás után, milyen költségekkel kell számolni?

Gondolom akksi, üzemanyag, olajcsere, gumik cseréje alap... Okozhat bárhol nagyobb kárt egy ilyen hosszú állás, amire érdemes felkészülni, akár csak lélekben?

Előre is köszönöm!

Üdv: Ádám

Kedves Ádám!

A motorok sokkal jobban bírják az állást, mint az autók - tervezési sajátosság, eleve úgy találták ki őket, hogy elviseljék, ha hónapokig hozzájuk sem nyúlnak. Öt év egyébként már hosszú idő, de közel sem vészes.

piaggio-x9250-evolution

Arra tippelek, hogy a kiszemelt robogót nem felkészítve rakták el, így a következőkre lehet számítani:

- A gumi leengedett és deformálódott, érdemes újat venni. Attól, hogy te ránézésre még jónak látod, attól még rossz. Nem nagy tétel, ne ezen spórolj.

- A benzin jó eséllyel megdöglött. Ereszd le a tankot, és tegyél bele friss benzint.

- A karbit valószínűleg ki kell pucolni

- Ha már ennyire benne vagy, tegyél bele új gyertyát és légszűrőt, egyik sem nagy tétel, de fontos az üzembiztossághoz

- Olajcsere

- Én a fékfolyadékot is cserélném, két év az előírt csereperiódusa

- Valószínűleg az akku is kuka

- Első indítás előtt csavard ki a gyertyát, és egy fecskendezz be kb. 10 ml motorolajat. Ez leállítás előtt kellett volna megcsinálni, csökkentve a dugattyúgyűrű letapadásának esélyét, így utólag inkább vallási okokból indokolt, de hátha.

Ezek eddig normál karbantartások, viszont előfordulhat, hogy a hosszú állás miatt berohadt a vízpumpa lapátja, vagy elmentek a tömítései. Ha indítás után elkezdi maga alá ereszti a hűtővizet egy vízpumpafelújításra lehet számítani, ami miatt nem kell különösebben aggódnod, nem nagy összeg. Esélyes még, hogy elkezd folyni az első telóból az olaj - ott szimeringcsere szükséges, szintén nem ez fog pénzügyi csődbe vinni.

Üdv:

Nepperűző