2019.02.26. 16:33 Módosítva: 2019.02.26. 16:33

Tisztelt Nepperűző!

Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy 40 év felett teljesen kezdőként jó döntés lehet egy 650-es V-Strom? Melyik évjáratot ajánlaná és miért? Tapasztalatlan kezdőként magánszemélytől érdemes inkább vásárolni, vagy kereskedesből, ahol talán garanciát is adnak a motor mellé?

Előre is köszönöm válaszát!

Tamás

Kedves Tamás!

Teljesen jó döntés, a V-Strom 650 szerintem remek motor, pontosan azt tudja, ami egy kezdőnek nagyon fontos: kezes, megbízható és olcsón fenntartható. Nem kellenek hozzá guruk és mágusok, titkos alkatrészforrás, belsős ember, csak egy, a szakma alapjaival tisztában lévő, becsületes szerelő, aki hajlandó elvégezni a szervizköny által előírt módon a kötelező karbantartásokat.

Első generáció
Első generáció

Nyugodtan vásárolható már az első évjárat (2004) is, de ha van rá keret, akkor érdemes 2007-től keresni, azoknál már opciós listáról rendelhető volt az ABS (hasznos), minimálisan hosszabb lengővillája és a tengelytávja, ettől stabilabb lett, de ez sem egy forradalmi történet, inkább a dupla gyújtás az, ami miatt ajánlottak a 2007 utániak. 2008-ban növelték a generátor teljesítményét 375-ről 400 wattra, ami szintén nem nagy csoda, igazából akkor van csak értelme, ha tele akarod aggatni kiegészítő lámpákkal meg fűthető mindennel. Viszont mielőtt ilyenre vetemednél, azért számold ki, hogy mi az, amit elbír még a töltésrendszer.

Ha a második generációval szemezgetsz, akkor lényegében bármelyik vehető, nem voltak érdemi változások. Úgy általában igaz, hogy ha van rá módod, vegyél minél fiatalabbat, de a régiekkel sem volt soha gond, mondhatni, az első pillanattól kezdve kiforrott konstrukció volt.

Második generáció, abból is a 2015-ben megjelent XT kivitel
Második generáció, abból is a 2015-ben megjelent XT kivitel

Nincs általános szabály arra, hogy kitől kell venni, sokkal fontosabb, hogy a kiszemelt példányt vizsgáltatsd át egy független szervizben - ha nem értesz a motorokhoz, nem tudod, hogy néz ki egy sérült villahíd, hogyan kell kiszúrni, hogy javítottak voltak az idomok, stb... akkor ez a legbiztosabb.

Üdv:

Nepperűző