Sportmotor, ami se nem hatkilós, se nem ezres

2019.04.29. 08:58

Tisztelt Nepperűző!

Egy 98'-as VFR-t hajtok, amit nagyon szeretek. Sportos, de el lehet vele indulni hosszabb túrára is. Pl. tavaly is lerántottam egy nap alatt 850km-t vele (do not try this at home!).

Nem szívesen válnék meg tőle, de sportosabb motorra vágyom, és kacérkodom a gondolattal, hogy valami sportra cserélem majd. Persze minden ismerős le akar beszélni. Ebbe ne is menjünk bele...

Viszont jönnek a dilemmák:

- a 600-ast karcsúnak találom (félreértés ne essék, elég kemények a 6 kilósok, és pályára is inkább ekkorával mennék, de amikor túra van, kell a nyomaték is)

- az ezrest feleslegesen soknak találom utcára

- a sportmotorok körében azért a "kényelmesebbet" választanám

- a VFR után elegendőnek találom a 140-150le maximumot

Három lehetőséget látok egyelőre:

- utolsó évjáratú ZX9R

- CBR900RR

- GSX-R 750

Véleményedre lennék kíváncsi, hogy van-e még esetleg ebben a kategóriában konkurens, ha egyáltalán jó irányba indultam. Másik: ZX-9R teszteket olvasva mindenki ámult tőle, viszont sajnos még karbis. Ez mennyire probléma egy ilyen idős motornál? CBR900RR nem annyira szép és nem tudom melyik évjárat a nyerő. GSX-R-nél sem tudom melyik éjárat a nyerő. Kérlek segíts eligazodni, hátha kialakul a helyes irány.

A keret olyan 1 millió. 180cm magas, átlagos alkat vagyok! :D

Köszönettel:

Attila

Kedves Attila!

A ZX-9R-ből én is a 2000-től gyártott Typ E szériát venném, ez teljesen új konstrukció az előzőekhez képest. 2002-ben kapott egy modellfrissítést, azt Typ F-nek hívják, ennek más a villája, féke és kipufogója, aztán 2003-ban befejezték a gyártását. El lehet vele túrázni, de a ZX-9R elég ideges, agresszív motor, ezek miatt inkább a CBR900-at és a GSX-R750-et ajánlanám.

929RR
929RR

CBR-ből a 929-estől nézelődnék, gyári kódján SC44, ez már injektoros, nagyon kifinomult motor, és már 17-es az első kereke és fordított a telója, ráadásul a mai sportmotorokhoz képest igen kényelmes. Nagyon jó és megbízható motornak tartom, a formája már retróba hajlik, de alkalmi csapatásra és sportos túrázásra kiváló. Az utána következő 954RR (SC50) sem rossz, annak már elég modern formája van, valamivel sportosabban mozog, de továbbra is nagyon kezes - igaz, azzal már nem mindenki volt teljesen megelégedve, de szerintem kellemes motor, az általad vázolt célokra tökéletes, de vannak, akik pályán is nagyon hegyeset tudnak menni vele.

sxr750

GSX-R750-ből a K2-es szériától felfelé válogatnék, a K2 injektoros, nagyon ügyes motor, 2004-ben frissítették az ECU-t, új idomokat tervetek rá, és lecserélték a féknyergeket, valamint faragtak a súlyán. 2006-2007-re aztán újra frissítettek rajta, belenyúltak a blokkba, alakítottak az égéstéren, titán szelepeket építettek be, de ezek már túllógnak az általad megjelölt kereten.

Egy jó állapotú K2-es vagy K3-as GSX-R750 vagy egy patika 929RR beszerzésére mindenkit csak bíztatni tudok.

Üdv:

Nepperűző