2019.05.07. 09:56

Tisztelt Nepperűző!

Sok-sok év után. 32 évesen rászántam magam a motoros jogsi letételére, mert mindig is vonzott a két kerék. Régi nagy vágyam egy Ninja, az új 400-as ragadta meg épp a képzeletemet. Szerinted kezdő motornak jó lehet? 178 centi vagyok, 90+ kg. Leginkább Budapesten furikáznék vele, max az M0-áson, ha valami arra gyorsabb. Vagy kezdőnek mást ajánlanál?

Köszi, Balázs

Kedves Balázs!

A Kawasaki Ninja 400-at ideális kezdőmotornak tartom. Baromi kezes, olcsón üzemeltetethető, a legfontosabb biztonsági extrákkal (ABS, csúcszókuplung) ellátták, és ha meg akarsz tanulni rendesen motorozni, pályára is kijárhatsz vele - ráadásul autópályán sem fogy el, egy tényleg praktikus motor.

Abban viszont nem vagyok biztos, hogy egy új vagy lényegében új motort kell venni kezdésnek. Míg rádragad az a fajta rutin, ami a túléléshez szükséges, a motor jó eséllyel el fog dőlni, kerül rá pár karc, letörik ez-az - ezért gazdaságosabb egy olyan motort választani elsőnek, ami már túlvan értékvesztése javán és nem az első karcait gyűjtené be. Egy Ninja 400 ára kb. két milla, abból kijön egy klasszikus, hatszázezres kezdőmotor, és aztán ha úgy érzed, kinőtted, 1,4-ből aztán már elég jó dolgokat lehet találni.

Üdv:Nepperűző