Honda NTV 650 Revere kezdő motornak?

2019.05.30. 09:14

Tisztelt Nepperűző!

Több mint 10 éve van jogsim nagymotorra de eddig csak veteránoztam 125-össel és és egy 150-es rendszámos robogóval. Szóval ha őszinte akarok lenni akkor most kezdenék el igazán motorozni. 

Betartanám az aranyszabályt, miszerint "Ne vedd meg álmaid motorját első motornak!" így adná magát kezdésnek egy Suzuki GS 500. 

Ami viszont felkeltette az érdeklődésemet az a Honda NTV 650 Revere.

Sokkal szimpatkusabb. V2, Kardán. 

Kérdésem az lenne hogy mennyire vehető mint kezdő motor? Egy esetleges vásárlásnál mire figyeljek oda?

Nagyon köszönöm!

Zoli

Kedves Zoli!

Az NTV 650 Revere szerintem ideális kezdőmotor. Barátságos, megbízható, és kellően érdekes ahhoz, hogy ne halj bele az unalomba. Viszont arra készülj, hogy ezek közel harminc éves motorok, ennek megfelelően nagyon sok múlik azon, hogy miket és milyen minőségben tartottak karban rajtuk az elmúlt 10 évben.

Honda NTV650 Revere (1991)
Honda NTV650 Revere (1991)

Szóval álomszerű esetben minden rendben van, és onnantól csodálatos boldogság vár rád, viszont sokkal valószínűbb, hogy erre-arra költened kell majd. Tehát vásárlásnál a legkarbantartottabb példányt keresd - ha végül egy drágábbat veszel, azzal akár százezreket is spórolhatsz. A szokásos kopó-fogyó dolgokra nyilván figyelj oda, tehát láncszett, gumik, féktárcsák állapota sokat jelenthet, ha ezek rendben vannak, alsó hangon is egy kilót spóroltál. A fékbetétek nem kerülnek sokba, de ha vason vannak, akkor az elég sokat elárul a tulajdonos odafigyeléséről.

A friss olajcsere annyira nem fontos szerintem, úgyis az a tuti, hogy ha vásárlás után elintézed, ahogyan a gyertyacserét is - ez megint nem nagy tétel egy alapos karburátor vagy futóműfelújításhoz képest. Nem is egy szivárgó első teló a nagy para, bár ha a krómszár sérült, akkor az ismét drága buli, hanem a teljesen döglött központi rugóstagot érdemes kerülni.

Ezen felül érdemes ellenőrizni a szívócsonkok állapotát, ha kirepedezettek, akkor biztosan nem lesz rendben a keverékképzés, és a karbin belül is elhanyagolt állapotokra számíthatsz.

Ha a tulajdonos esetleg számlával tudja igazolni, hogy az elmúlt két évben cserélte a villaolajat, a fékfolyadékot és a hűtőfolyadékot, akkor azt veheted égi jelnek is, hogy jó helyen jársz.

Üdv:

Nepperűző