Alacsonyabb embereknek túraenduró?

2019.07.15. 14:27

Sziasztok!

Sajnos ilyen jellegű kérdést még nem láttam nálatok, így szeretném én feltenni.170 cm és 63 kg környékén mozgó férfiként nehéz bármilyen motort találnom, ami megfelelő súlyban és ülés magasságban is számomra. Tudom, hogy a legtöbb motorhoz vásárolható lowering kit, azonban sok esetben így is aránytalanul nagynak tűnik 1-1 motor hozzám képest.

Szeretnék túraendúrót vásárolni a közeljövőben. Jelenleg egy 390 Duke napi használatát élvezem, azonban lassan szívesen váltanék egy nagyobb gépre. A BMW F650GS 2008-2013 közötti modeljével szemezek. Viszont szeretném a segítségeteket kérni, hogy milyen más lehetőség lenne adott szerintetek?

A magasságom és a súlyom korlátai mellett még egy 1,4 milliós határt húztam lélekben, így sajnos a legjobban vágyott KTM 790 Adventure motor nem opció számomra.

Köszönettel, Patrik

Kedves Patrik!

Számomra a legfontosabb kérdés, hogy mennyire veszed komolyan a túraenduróból az enduró részt? Ha kevésbé, és inkább csak egy kétkerekű SUV-ra vágynál, akkor a CB500X-et neked találták ki, illetve ha mákod van, ennyiért talán NC700X-et is találsz. Ezekkel jókat lehet túrázni, és földutakon is el lehet vele menni, még ha nem is nagy tempóval.

CB500X
CB500X

Az F 650 GS - és most felhívom a figyelmet, hogy most a kéthengeres, valójában 800 köbcentis GS-ről van szó - szerintem remek motor, és el lehet vezetni 170 centis magassággal, legfeljebb megfontolod, hogy hol állsz meg, illetve megtanulod a fél seggel lelógós, egylábas talajfogást.

Ezt a vidéket a 800 GS jobban élvezné
Ezt a vidéket a 800 GS jobban élvezné

Ha valamiért mégsem ezt veszed, jó alternatíva lehet a Honda XL700V Transalp, elképesztően megbízható, kezes és kellemes motor. Nem erőgép, és a sajnos csak ötgangos a váltója, de ezek a hiányosságok csak autópályán jönnek elő. Terepen meglepően ügyes, a küllős kereke jól bírja a strapát (jobban, mint az öntött felnik), nem nagyon tudok ellene érvet felhozni.

big honda xl700v transalp 2008 10 01

Elméletileg a V-Strom 650 is kiadja neked, ebben a műfajban és méretosztályban amúgy is az egyik legjobb vétel - a Transalpnál terepen ügyetlenebb, de a nagyobb teljesítményével és a hatos váltójával jobb utazómotornak tartom.

Üdv: Nepperűző