Melyik az igaz út: B125 vagy A2?

2019.08.16. 15:17

Tisztelt Nepperűző!

Jelenleg egy fojtás nélküli, 50-es Gilera Runner (80-85km/h) boldog birtokosa vagyok, de már lépnék tovább. Viszont nem tudom eldönteni, elég-e a B125, vagy A2-re van szükségem. Autópályázás nem érdekel, de 90-100-as autóúton elmennék 40-50km-es távokra néha (mini-túra), illetve városi forgalomban is legyen jó munkába járni. Típusra nézve robogót szeretnék a kényelme miatt.

Viszont nem tudom, a fentiekre elég-e a 125cc (pl. PCX), úgy gondolom, nincs elég tartalék ezekben minden forgalmi helyzetre főutakon(?), B125 kevés gyakorlati óra, lehet jobban megerősítené a tudásom az A2 magasabb óraszáma (bár ez technikai képzéssel is pótolható).

Plusz kérdés: akár B125 akár A2, érdemes lenne-e robogón letennem a vizsgát, ha ez az irány érdekel?

Ha esetleg 1 milla alatti használt típusokat is ajánlana, megköszönöm :)

Köszönettel: Pál

Kedves Pál!

Lehet, hogy ezzel a kérdéssel nem egy motoros újsághoz kellett volna fordulni, mert elképzelhető, hogy más ésszerűbb tanácsot adna. De ha engem kérdezel, akkor nem is vacakolsz A2-vel, hanem leteszel egy rendes, korlátlan A-t. De ha az életkorod miatt max. A2-re mehetsz, akkor azt. Ha belefér a lehetőségeidbe (életkor/pénz), akkor mindig lépj a nagyobb jogsi felé. Ennek két egyszerű oka van:

1. több motort vezethetsz. B125-tel már nem vezethetsz PCX150-et vagy Burgman 200-at, amik tök jó robogók, és csak annyival van bennük több kraft, hogy országúton pont nem leszel velük elveszett, és az autópályán sem tolnak majd le a kamionosok.

2. a robogózás kapudrog, valószínűleg előbb-utóbb nagymotoron fogsz kikötni. Lehet, hogy egyelőre max. 125-ös robogóval akarsz menni, de a jövőben biztosan át akarsz ülni majd valami nagyobbra, és akkor hálás leszel a múltbéli énednek, akinek köszönhetően nem kell megint különbözeti vizsgát tenned. És ezzel szerintem meg is válaszoltam, hogy miért érdemes robogó helyett motorral leraknod a jogsit.

Ezen a képen Gróf Miki kollégánk és barátunk, aki egy Nmax 155 nyergében leugrott a Balti-tengerhez
Ezen a képen Gróf Miki kollégánk és barátunk, aki egy Nmax 155 nyergében leugrott a Balti-tengerhez

Most, hogy ezekkel megvagyunk, jöhet a lényeg: Piaggio Liberty, Honda PCX150, SH150, de lehet, hogy millió alatt már találsz SH300-at is, Suzuki Burgman 200, Yamaha Nmax 155, Yamaha Xmax 250, Gilera Nexus 250/300 - ezek mind jó típusok, és ha tisztességesen karban voltak tartva, és nincs átverés, akkor nem fogsz bennük csalódni.

Üdv: Nepperűző