Fővárosi rohangálós max. 1,5 millióból

2019.11.20. 10:59

Kedves Nepperűző!

35 éves koromra bekattantam, és a gyerekkori robogózás emlékeit felelevenítve úgy gondoltam, hogy levizsgázom korlátlan A-ból. Természetesen ezt követően nagyon sokat próbálok olvasni különböző cikkekből, hogy milyen a jó kezdő motor, melyik jó nagyvárosba, stb. Jómagam 80 kg és 170 cm vagyok, és olyan motort keresek, ami simán előre tud sorolni, agglomerációból lazán be tudok járni, de akár egy-két soproni utat is meg tudok tenni vele (egy évben), és 1,5 millióból kijön.

Leginkább a naked bike-okat nézegettem, de kicsit tanácstalan vagyok, mivel egyből 600-ason tanultam, és az alá már nem biztos, hogy mennék, ha már vásárlásól van szó. Nem igazán akarom földhöz vágni magam a lóerőktől, leginkább csak egy kezesbárányra lenne szükségem, amivel bátran el tudok indulni a belvárosban így friss jogsival. Amikkel szimpatizálok: Kawasaki ER-6N, Suzuki SV650, KTM 690 Duke, Honda CB600 Hornet, Yamaha MT-03.

Köszönöm előre is.

Üdv. Zoli

Kedves Zoli!

Az általad említett motorokban a hengerűrtartalmon kívül nem sok közös van. A leírt felhasználásra bármelyik jó lehet, a kényelem és az élvezeti faktor lesz más.

A vásárlásra szánt összeg szerintem erős túlzás, a KTM-et leszámítva bármelyik típusból kapsz belőle kettőt, SV-ből és első generációs Hornetből akár hármat is. Lehet ennyiért ilyen kategóriában használt motort venni, de akkor már nem ezek a gépek fognak képbe kerülni. Józanul végiggondolva be kell látni, hogy teljesen kezdőként szinte biztosan fel fogsz borulni, el fogsz dőlni a motorral, ami több-kevesebb anyagi kárral jár majd. Ha egy 1,5 milliós motorral játszod ezt el, akkor hamar csinálhatsz belőle egy nyolcszázezrest, amit akár felfoghatsz tanulópénznek is, de szerintem erre pont elég, ha 7-800-ról indulsz és 5-600-ig amortizálod.

A Kawasaki ER-6N könnyen vezethető, alacsony súlypontú motor, erejével nem fog megijeszteni. A hegesztés minősége helyenként elég hitvány, hallani elrepedt vázról és eltörő kipufogókról. Én olyat láttam, aminek a segédváza volt repedt és házilag taknyolt, de a leggyakrabban a blokk rögzítési pontjai teszik le a lantot. 700 000 forinttól már találhatsz használható példányokat.

A Suzuki SV650 kiforrot konstrukció, városi használatra a csőkormánya miatt az N változat kényelmesebb, ha országúton is csapatnád, akkor a szélvédelme miatt jobb az S, aminek csutkakormánya kicsit kézenállósabb. Motorja kiforott konstrukció, csörög-zörög, de nem hajlamos a meghibásodásra. A V2-es alacsony fordulaton hajlamos a lerohadásra, ami szűk helyen forgolódva könnyen vezethet eleséshez. Az első generáció már akár 400 000 forint körül is kapható, a második generáció szebb darabjai 600-nál kezdődnek.

SV650N
SV650N

A KTM 690 Duke terén nincs tapasztalatom, de szerintem olvasd el Zombi cikkeit az előd 640-esről, mielőtt beleugranál a típusba. Általánosságban egy ilyen kihegyezett supermoto már egészen kis távolság után is kényelmetlen lehet, a soproni utak embertpróbáló kalandot jelenthetnek. Illetve hiába könnyű gép, és papíron nem is túl erős, mégsem gondolom, hogy kezdőmotor lenne.

MHORN20043SA

A Honda CB600 kezes motor, 4 hengeres mivolta miatt pörgetni kell, ha azt akarod, hogy meginduljon. Itt is választhatsz a félidomos S és a naked N változat között. Az első generáció már akár 500 000 alatt is kapható, de azokat a 16-os első kerék miatt nem annyira ajánlom. Az utolsó, 2007 után gyártott, injektoros, ABS-szel rendelhető, már nem klasszikus kereklámpás vátozat nagyjából egymilliótól kapható.

2013-Yamaha-MT-03-EU-Competition-White-Studio-002?width=910&qual

A Yamaha MT-03 városban ideális jármű, nem kell megijedni, ha át kell vele menni egy járdaszigeten, az autók között ügyesen mozog keskeny felépítése miatt, blokkja a megbízható ős-XT600 eredetű 660 cm3-s egyhengeres. 45 lóereje lakott területen belül mindenre elég lesz, országúton viszont nem kell tőle sokat várni, autópályán meg végképp nem. Üléspozíciója kényelmes, úgyhogy ez nem lesz akadály néhány kisebb túránál. Az árak 750 000 körül indulnak.

Véleményem szerint az általad megadott paramétereknek az MT-03 felel meg a legjobban. Ha mindenáron ragaszkodsz a másfélmillió elköltéséhez, akkor annyiért már szalonból is majdnem megkapod a legújabb változatot, bár az csak 320 cm3 lesz, teljesítménye viszont alig marad el a korábbi változatétól.

Üdv: Rafi

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalbike, és ettől mi éhen halunk.

A TB olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TB-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.