125-ös kis túrákhoz, két főnek

2019.11.26. 14:25

Kedves Nepperűző!

Segítséget szeretnék kérni! A125-re milyen motort javasolsz? Robogót vagy váltóst? Robogóból Piaggio X9, Aprilia Atlantic, váltós motorok közül Keeway RKW, RKS, ami tetszik. Kisebb túrázáshoz kellene, két személlyel. Ketten a párommal 130-140 kilók vagyunk. Segítséged,tanácsod előre is köszönöm!

Kedves Gábor!

Nyilván ízlés dolga, szerintem 125-ösből érdemes robogót venni, mert az egyszerűen kezelhető, praktikus, és a CVT-nek köszönhetően nem kell folyamatosan váltogatni. Persze, többet fogyaszt, és lassabb is, mint egy váltós motor - a CVT-nek elég nagy a hajtási vesztegése, és jellmezően a robogók nehezebbek is, a gyorsulást pedig csak azért érzed jobbnak, mert nem tudod elrontani a rajtot meg a váltásokat, mint egy váltós motoron. Csak lazán kapcsolódik ide, de mindig vicces meghallgatni, amikor valaki előadást tart arról, hogy bármit legyorsul a nagyrobogójával - persze, egy 260 kilós 40 lóerős valami EGÉSZEN biztosan legyorsul egy 200 kilós 100 lóerős valamit :D:D:D. Csak akkor, ha a másik nem tudja, hogy verseny van.

A Keeway termékeit nem tudom nyugodt szívvel ajánlani, hiába mondják, hogy Suzuki blokk - az amúgy nem Suzuki blokk, mármint abban az értelemben nem, hogy nem a Suzuki gyártja, hanem eladták a régi, elavult technológiájuknak a licenszét a kínaiaknak, azok pedig gyártják, ahogy tudják/akarják.

A Piaggio X9-et szintén nem tudom nyugodt szívvel ajánlani, sem az Atlanticot, mert nehezek, a tengelytávhoz képest nagyon kicsik a kerekek, két fővel pocsékul mennek és az irányíthatóságuk is rettenetes lesz úgy.

SH125
SH125

Rövid túrákra szerintem bőven elég egy PCX125, SH125, Liberty 125, Nmax 125, vagy valami hasonló, nem dívány felépítésű robogó is, azoknak a súlypontja nem megy el a francba, ha felül mögéd valaki. Ha valamiért mindenképpen ragaszkodnál a váltós motorhoz, akkor tuti tipp a CBF125 és a Yamaha YBR125 - igazi igáslovak, kis fogyasztással, nagy tankkal, strapabíró futóművel, legendás megbízhatósággal.

Üdv:Nepperűző