Kezdő női motor A2-es jogosítvánnyal

2019.12.10. 16:13

Tisztelt Nepperűző!

Tavasszal tervezek A2-es jogosítványt csinálni és tájékozódni szeretnék, hogy milyen motor lenne nőnek alkalmas kezdéshez. 19 éves vagyok, 170 cm és 60 kg. Robogózok egy ideje, de szinte tapasztalatlan vagyok. Főleg a városban használnám, azonban nyáron 150-200 km-es túrákra is mennék vele. Körülbelül 500-600 ezret szánnék a motorra. Stílusra a naked motorok nagyon tetszenek, és sportmotort nem nagyon szeretnék. Előre is köszönöm a segítséget! Üdvözlettel: Viktória

Köszönettel:

Kedves Viktória!

A női motor számomra annyit jelent, hogy nem lehet szar - nem opció, hogy nem indul, trükközni kelljen indítózásnál, néha lelőjön ilyen-olyan csöveket, random égessen biztosítékot, stb... tehát két szervizintervallum között ne szoruljon karbantartásra.

A te esetedben az A2-es jogosítvány szűkíti le nagyon a kört, ugyanis nálunk elég ritkák az olcsó A2-es nakedek, az egyik tuti kezdőmotor, a CB500 például 57 lóerő, ami semmi esetre nem 48, és csak nagyon ritkán bukkan fel egy-egy 25 vagy 35 kW-ra papírozott darab. A másik tuti tippem a Kawasaki ER-5, de abból is csak ritkán dob fel az internet egy-egy fojtott darabot. Szóval nem esélytelen a dolog, de figyelni kell a hirdetéseket. Ezek olcsó, strapabíró motorok, ráadásul egy-egy eldőlés nem okoz nagy értékvesztést, a sérült elemek pedig olcsón cserélhetőek. Ha ezekből nem találsz megfelelő állapotú, A2 kompatibilis papírokkal rendelkező darabot, menekülőútnak ott van a Suzuki GS500, ami ugyanúgy megbízható és olcsón üzemeltethető, de némileg fapadosabb jármű - viszont 48 lóerős. Volt belőle teli idomos GS500F kivitel, ne tévesszen meg, nem sportmotor, csak egy jó szélvédelmű utcai gép, vehető az is.

Honda CB500
Honda CB500

Az alkalmi vételeket érdemes kerülni, ha az adott típusból abban az ársávban egy darab van, akkor az legyen intő jel. Ugyanez vonatkozik a régi motorokra, hiába csábító egy olcsón kínált Honda CM450, jó vétel az, csak valószínűleg nem neked. Persze ha szeretsz karburátort felújítani, meg hasonlókat, akkor hajrá, de ha amúgy is kened-vágod a szerelést, akkor meg nincs szükséged a tanácsomra.

Suzuki-XF650-Freewind-2001

Ha nem ragaszkodsz a naked bike-okhoz, akkor még egy próbát megérhet szétnézned a könnyű túraendurók között - a magasságod megvan hozzá, hogy ne okozzanak gondot, tehát egy Suzuki Freewinddel vagy BMW F650-nel már simán jó lehetsz.

Üdv: Nepperűző