Erős, de mégis megbízható supermoto?

2019.12.16. 14:22

Egy népszerűsödő, sőt, napjainkban szinte felkapottnak mondható kategóriába szerettem bele. Nagyköbcentis, nem üzemórás szupermotót szeretnék venni utcai használatra, minél erősebbet és minél megbízhatóbbat. A keret 1,3 millió forint környéke, ennyiért a következők tűnnek a legjobb választásnak: KTM 640 LC4, KTM 660 SMC, KTM 690 Supermoto (SMR) és Honda XR650R. Kérdéseim: mi lehet ezek között a sorrend erőben? Mi lehet ezek között a sorrend megbízhatóságban? Melyiket ajánlaná legjobb szívvel?

Megjegyzés: főleg a motorblokkok különbségei érdekelnek, ugyanis a Hondából is hozzá tudnék jutni supermotová alakítotthoz (kerék, fék, futómű).

Köszönettel, Ádám

Kedves Ádám!

A Honda XR650 nagyon durván megcsinálva sem lesz ott, ahol egy jó KTM szériában. Lehet húzni a blokkját, cartridge-et és rugóstagot cserélni, radiális Magura főfékhengert venni rá, de addigra eleve sokkal több pénzbe lesz, másrészt elveszti a nem üzemórás, utcai jellegét. Viszont: ha tényleg napi használós, megbízható, szopásmentes motort szeretnél, akkor vedd a Hondát, pláne ha amúgy sem pályáznál vele, tényleg felesleges neked a KTM.

ktm690sm 004

A KTM-ben ugyanis pont az a lényeg, hogy ha rohadtat szeretnél menni, akkor elképesztően jó, de egyébként karbantartásigényes motor, amely változatos hibákkal tudja szórakoztatni a tulajdonost. A 640 SM-ek nagyon izgalmas és nyers motorok, agresszív járással, és elég jól tuningolhatóak, egy Keihin FCR karbiszettel például elég mocskosan mennek, miközben elég könnyűek is. De szériában sem kell nagyon provokálni, hogy feljöjjön kerékre, és a futómű-fék-váz is adott ahhoz, hogy élvezetesen és kontrollálhatóan menjen keresztbe. Cserébe elég hosszú listát lehet összeszedni tipikus hibákból, a kiégő irányjelzőktől kezdve a letörő dudán át olyanokig, hogy a vibráció a segédvázat is el tudja törni. És ezek még az egyszerűen és olcsón javítható dolgok, ugyanis ott van a hidraulikus kuplung, amiben ha nem cserélik legalább évente a folyadékot (nem fékfolyadék kell bele, hanem direkt oda való ásványi olaj), akkor először a főhengert, aztán a munkahengert kell cserélni, aztán előfordulhatnak megszoruló szelephimbák, széthulló csapágyak, a vezérműtengely kopása, stb... és mivel ezek nem új motorok, tényleg bármi lehet - és annak az ellenkezője is.

A 660-as SM-ek nagyjából ugyanazok, mint a 640-esek, csak nagyobb a furat - gondolom nem meglepő, hogy ezért erősebb is. Az első 690 SM, amelyet pestisdoktornak szoktunk hívni a lámpaidommal összenőtt első sárvédő miatt, papíron minden szempontból jobb, mint a korábbiak, de nem lett egyből tökéletes - egyfelől gyárilag feleslegesen hosszú áttételt kapott, az Euro normák is fojtogatták, illetve a korai évjáratokkal (2007-2008) megbízhatósági gondok is aggódtak.

KTM 690 Supermoto R 2008

Formailag szerintem a pestisdoktor ott van minden idők legjobbjai között, az orra szokatlan, de zseniális, a majdnem függőlegesen álló, egyenesbe kanyarodó gyári kipufogóknál pedig csak unalmasabb külsejűt lehet feltenni (viszont nem nehéz könnyebbet találni). Ez a széria már elég kulturált, nem annyira darabos, mint a 640/660-as sorozat, nagyságrendekkel élhetőbb. Ez már egy minden szempontból modern motor (pl. injektor).

Teljesen más arcok
Teljesen más arcok

Ha bármelyikből felbukkan egy Prestige kivitel, akkor érdemes azt venni - a különbségek aprók, de jelentékenyek, szerintem már csak a komolyabb főfékhenger miatt is megéri a felárat.

És most, hogy tényleg mindenről írtam, ami eszembe jutott, jöjjenek a konkrét kérdéseid:

Erőben:
1. 690
2. 660 (de szerintem pályán jobb, mint egy első szériás 690)
3. 6404. Honda

Megbízhatóságban:
1. Honda
2. 690
3. 640/660

Ajánlás: alapból azt mondom, hogy a KTM-ek megérik, mert hiába vetődik rájuk a szopórém árnyéka, meg az élvezeti értékük valóban akkor teljes, ha tényleg megkapják az összes előírt karbantartást (pl. villaolajcsere kétévente), amikor jók, akkor tényleg olyat tudnak, amit szériában egyetlen konkurens sem. Ha viszont eszed ágában sincs kimenni pályára, nem foglalkoztat, hogy a motor geometriája állítható az excenteres láncfeszítővel, akkor - mint már a válaszom elején is említettem -, teljesen felesleges KTM-et venned. Az XR650 kapcsán viszont meg kell említeni, hogy a vizes változaton nincs önindító, csak berúgó, ami az utcai használatot, mondjuk úgy, körülményessé teszi, és eleve kell némi gyakorlat ahhoz, hogy reggel be tudd röffenteni.

Üdv:

Nepperűző