Hogyan válasszunk gumit 250-es robogóra?

2020.02.03. 09:45

Üdv, most vásároltam egy Yamaha Majesty 250 robogót, aminek elég lehasznált a gumija. Az volna a kérdésem, hogy milyen gumit vegyek rá, hogy biztonságos legyen vele a közlekedés száraz és nedves útviszonyok között is.

Csaba

Kedves Csaba!

A legfontosabb, hogy a gyári előírásnak megfelelő méretű, teherbírású és sebességindexű gumit válasszon - mivel évjáratot nem írt, így random a 2011-es Majesty 250 user manualját csapom fel, és azt írja, hogy elöl 110/90-12-es, hátul 130/70-12-es méretű gumi kell, legalább P sebességindex-szel, ami 150 km/h-t jelent, és 62-65-ös terhelhetőségűnek kell lennie (265-290 kg). Ezen felül tömlő néküli gumi való rá.

Tehát az első gumin ilyesminek kell lennie: 110/90-12 64P TL Front, míg a hátsón 130/70-12 64P TL Rear. Az fontos, hogy az első gumi direkt elsőnek gyártott abroncs legyen, a hátsó pedig hátsónak, ne pedig egy azonos méretű, de másik pozícióra való, mert ezeknek a szerkezetét más-más feladtra optimalizálták. A hátsó keréknek ugyanis gyorsításkor kell hatékonynak lennie, míg az elsőnek egy eltérő jellegű terhelésre, a fékezésre kell jól reagálnia, ezért ugyanúgy nem mindegy, mint a forgásirány.

Ha ezek stimmelnek, akkor már csak a szimpatikus márkát és típust kell kiválasztani, ha a neves gyártók termékeit nézi, azok között alapból nem lesz hatalmas különbség. Ebben a méretben jó választás Continental Contitwist, a Dunlop Scootsmart, a Bridgestone SC1, a Metzeler ME-7-Teen Pro, a Pirelli Angel Scooter, illetve a személyes nagy kedvencem, Michelin Power Pure SC, amely a kétkomponensű gumi, a közepe keményebb, így kevésbé kopik, a széle pedig lágyabb, hogy kanyarban jobban fogjon, és amit nehéz számszerűsíteni, de szárazon és vízen is pengén tapad. A felsoroltak között nincs nagy árkülönbség, 25-30 ezer körül kijön belőlük egy szett. Nem feltétlenül a legolcsóbb helyről vásárolnám, inkább onnan vennék, ahol nem túltárolt, régi abroncsot próbálnak rámmelegíteni, hanem viszonylag friss, max. másfél éve gyártott darabokat, melyeket megfelelő körülmények között (nem közvetlen UV sugárzásnak kitéve) raktároztak.

Üdv: Nepperűző