Értékálló motor ritka használatra

2020.02.14. 10:15

Kedves Nepperűző!

Motor vásárlás előtt állok, körülbelül 10 éve nem motorozom, család, gyerekek, viszont arra az elhatározásra jutottam, hogy ismételten nekivágok hobbi szinten, véleményem szerint többett lenne kiállítva, mint egy műtárgy, mint használva. Az elsődleges szempont az értékállóság, megbízhatóság, szervízháttér. Jó ideje bújom a külömböző oldalakat, de ebben a témában nem jártam sikerrel. Konkrétan két típus között gondolkozom: Kawasaki Z1000 2011-től, illetve Yamaha R1 2007-től, viszont erős a vonzalom az olasz gyártók irányába, MV Agusta F4 1000S illetve Ducati 848 - 999S. Nem ragaszkodom a fentiekben említett típusokhoz, ezért kérném véleményét/tanácsát. A ráfordítási keret ca.: 2 millió.

Köszönöm válaszát!

Üdvözlettel József

Kedves József!

Elnézve a felmerülő típusokat széles skáláját, szerintem még nem tudja pontosan, hogy mit is szeretne, csak egy érzést keres, a motorbirtoklás örömét. A tudat kell, hogy valami áll a garázsban, amit szívesen nézegethet, amire úgy gondolhat, mint lehetőségre, ami minidig ott van és bármikor elmehet vele egy karikára. Ha az előbbiek igazak, akkor mindenképpen olyat választanék, ami esztétikailag feltétel nélkül tetszik. A kevés használat miatt a szervizköltségek és a megbízhatóság nem esik nagy súllyal a latba, úgyhogy inkább az értéktartásra helyezném a hangsúlyt, hogy minél kevesebb legyen a veszteség eladáskor. Valami egzotikusabb motort választanék, mert egy Yamaha YZF-R1 vagy egy Kawasaki Z1000 kisebb eséllyel fogja tartani az árát egy MV Agustával vagy egy Ducatival szemben.

Szerintem egy 848 vagy 1098 jó választás lenne, de én örömmel nézegetnék egy F4 1000S-t is. Európai vonalon maradva könnyen lehet különleges darabokat találni, a Moto Guzzi Griso 1100/1200, Moto Morini Corsaro vagy Benelli TNT 1130 mind olyan tárgyak, amelyek önmagukban is örömet okozhatnak, az, hogy motorozni is lehet velük, már csak hab a tortán. A BMW K 1300 R-t is meggondolnám, szerintem igazán különleges forma és a műszaki megoldásai is az átlagos szint felett vannak. Ha japánt választana, akkor az ön helyében szintén ritka motort keresnék. Egy Yamaha MT-01 az említett felhasználás mellett szerintem biztosan nem okozna csalódást.

Üdv:Rafi