Malaguti Spidermax vagy Honda Silverwing 400?

2020.05.22. 12:12

Tisztelt Nepperűző!

Nem nagyon találtam leírást a Malaguti Spidermax motorral kapcsolatban. Egy 600-as Honda CBRF4i motorról szeretnék áttérni nagyrobogóra. A két kiszemeltem Spidermax és a Honda SilverWing 400. Istenigazából a Malaguti tetszik már régóta, de vannak fenntartásaim, főleg alkatrészügyileg. Bár mindenki azt mondja, ne aggódjak, van hozzá. De szerintem akkor is egy Hondához sokkal jobban beszerezhető minden. Egy kis véleményt szeretnék kérni e két motorról. Nagyon szépen köszönöm!

Kedves Feri!

Bár az a Malaguti gyár, amely a Spidermaxot gyártotta, már megszűnt (van most is Malaguti, de az már az osztrák KSR Grouphoz tartozik, és kifutott Piaggio csoportos motorok és robogók gyártási jogait vették meg), de az alkatrészek miatt nem kell aggódnod. A Malagutik ugyanis más gyártók blokkjait használták, tehát Minarelli, Morini és Piaggio blokkokkal futottak. A Spidermax is Piaggio blokkot használ, ugyanazt az 500-as egyhengerest, amit szereltek az Aprilia Atlantic-ba, a Piaggio X9-be, a Beverly 500-ba és a Gilera Nexus 500-ba is.

8Malaguti Spidermax 500

A Spidermax 500-hoz tehát minden van, ami kellhet - ha pedig törésből kell helyreállítani, az úgyis csak bontott motyókkal lesz rentábilis, ugyanúgy, mint az összes hasonló korú és árú robogónál, beleértve a Honda Silverwinget is.

Az 500-as Piaggio blokk hibái ismertek, röviden: hosszú állás után vízpumpa, egyébként pedig feszültségszabályozó. A Hondánál ilyen gondokról nem tudok, de még így is az olasz mellett döntenék, ugyanis a nagy valószínűséggel előbb-utóbb cserélendő dolgok (görgők, csúszkák, szíj, fékbetét, féktárcsa, a vezérlés elemei, légszűrő, feszítőgörgő) nagyságrendileg olcsóbbak hozzá, legyen szó gyári vagy jó minőségű utángyártottról.

Üdv: Nepperűző