Első motor: kettő vagy négy henger?

2020.07.22. 10:36

Kedves Nepperűző!

Most értem el arra a pontra az életben, hogy megvásároljam első motoromat. Egész konkrét kiszemeltjeim vannak, azonban a választás pont ezért bizonyul nehéznek.A kiszemeltek:
- Yamaha MT-07

- Yamaha FZ6N

- Kawasaki Z750

- Kawasaki ER6N

A motor főleg hétvégi motor lenne. Kisebb túrák, de az autópályát is bírnia kell. Egy fő szempont a kényelem lenne, 185 centis magasságom nem tudom melyik motorra lenne tökéletes. Az keret nagyjából 1,5 millió.

A szívem az MT-07 és a Z750 felé húz, de nem zárkózom el egyiktől sem.Melyiket ajánlanád egy kezdő huszonévesnek?

Köszönettel, Marci

Kedves Marci!

Még mielőtt nagyon belemennénk, mind a négy felsorolt motor nyugodt szívvel vehető, a lehető legkevesebb kockázatot rejtő típus. Ha nem rommá tört vagy szénné gányolt szart melegítenek rád, akkor mindegyik tuti vétel.

kawa 750 039

Az MT-07 és az ER-6N kisebbek, míg az FZ6-on és a Z750-en több a hely - de a kb. veled egymagas Bistei kolléga azon is jól érezte magát, de ez annyiban becsapós, hogy ő a sportmotoros múltja miatt a zsugortemetkezést is komfortosnak ítéli, ha egyébként jól lehet kanyarodni vele.

A kéthengeresek közül én az MT-07 felé hajlanék, nyomatékosabb, erősebb, modernebb konstrukció. Mind a kettő kellően igényes, viszont az MT-ben több a lélek. Az FZ6 vs. Z750 között már nehezebb választani, a Yamaha simább és kezesebb, a Kawasaki erősebb, de nehezebb, az ott már teljesen ízlés dolga.

IMG 7773

Ezek közül mindegyik bírja az autópályát is, te leszel a szűk keresztmetszet, hogy mennyire fogod szeretni a nagy tempót - egy jó sisak kapásból sokat fog segíteni, illetve ha sokat motorozol, úgyis hozzáedződsz, megtanulod, hogyan kell törzsből tartani magad, hogy ne a kormányon lógva feszülj a szélben, és aztán már nem lesz gond.

Ha ott állsz majd az MT-07 és a Z750 között, pénzzel a zsebedben, akkor azt próbáld eldönteni, hogy mire van nagyobb szükséged: a játékos kezességre és az alacsony tömegre, vagy a tekintélyesebb blokkra és a nagymotoros érzésre.

Üdv: Nepperűző