2021.02.16. 12:51

Kedves Nepperűző!

Nagy dilemmában vagyok, szeretnék egy 50-es robogót vásárolni, de nehezen döntöm el, hogy milyet! Városi használatra lenne, a négyütemű ről lebeszélt egy kollégám, pedig az volt a cél. Jelenleg egy Yamaha Neos 50 2T, 2008-as, 7777 km-rel, és egy Aprilia SR Motard 50 2T, 2012-ből, 13500 km-rel van tervben. Mi lenne a véleményed a fent említett két típusról?Köszönöm a válaszod előre is!

Üdv: Gábor

Kedves Gábor!

Teljesen mindegy, melyiket választod. Mind a kettő megbízható típus, van alkatrész mindhez bőven, gyári, utángyártott, tuning, végtelen mennyiségben. A fő különbség köztük, hogy a Neos-ban egy léghűtéses Minarelli blokk van, az Apriliában pedig egy vizes Piaggio motor - a vizes Piaggio erősebb, a másikat olcsóbb karbantartani - nincs vízkör, olcsóbb a henger -, egyébként user szempontból tényleg mindegy.

Yamaha Neos
Yamaha Neos

Nagyságrendileg ugyanott vannak végsebességben, gyorsulásban, tuningolhatóságban - mind a kettőből ki lehet hozni nagyobb ráköltés nélkül stabil 7-80 km/h körüli utazót. A Piaggio blokk egy hajszálnyival kifinomultabb technika, de ha a vízpumpa elkezd szivárogni, akkor a cseréhez szét kell húzni a blokkot - ugyanez egy vízhűtéses Minarellinél sokkal kisebb gond, ott kívül van a vízpumpa, a léghűtésesnél meg ugye nincs vízkör.

SR Motard
SR Motard

Városi használatra egyébként mind a kettő remek választás, én az egyszerűsége miatt hajlanék a Neos-ra, de az Aprilia jobb futóműve és féke miatt egyáltalán nem elvetendő. Ha úgy gondolod, hogy idővel húznál rajta, mondjuk egy hetvenes hengerrel, nagy karburátorral és egy kipufogóval, akkor a Neos-nál ez olcsóbbra jön ki, illetve a használt tuningcuccok piacán is több a Minarelli alkatrész. Az SR Motard pedig alapból egy jobb robogó.

Üdv.Nepperűző