Vehető-e szupermarketes bukó?

2016.03.12. 06:31

Nem állítom, hogy nem létezik ennél olcsóbb, felnyitható állú bukósisak, de nekem nem sikerült megtalálnom. A Lidl kínál ugyan egy ezressel olcsóbban, de abban a boltban, ahol mi kerestük, nem volt. Így kötöttünk ki az Aldiban, hogy megvegyük az országban kapható legolcsóbb, a biztonsági minimumoknak megfelelő, felnyitható állú, beépített napszemüveggel rendelkező bukót.

Tévhit, hogy az olcsó sisak azért olcsó, mert nem véd, a drága pedig sokkal biztonságosabb. Nyilván én is nyugodtabban verem oda a fejem drága bukóban, de attól még érdemes tudni, hogy a felár 80-90%-át az extrák teszik ki, például a szélcsatornás tervezés, amitől nemcsak csendes lesz a bukó, hanem például az esetleges nagyobb tömeg mellett sem lesz fárasztó a viselése. Ugyanígy fontos extra a jó szellőzés, a bélés anyaga, a páramentesség, a torzításmentes, karcálló plexi - vagyis olyan apróságok, amik csak áttételesen számítanak bele a biztonságba. Mi mindenesetre megnéztük, mit kapunk 17 990 forintért. Árban egyébként legközelebb a Motowell FU2 áll hozzá, ami akciósan 19 900 forint, nagy kár, hogy régebben ugyanaz volt a Lidlben is, 15 000-ért, ajándék tartalék plexivel.

Az olcsó cuccokat vásárlók rémálma, hogy messziről kiszúrható a spórolás. Aki az ajándékba vitt alsó polcos borról is leáztatja a címkét, most megnyugodhat: ezen semmilyen branding nincs. Ettől automatikusan elegáns lesz, hiszen ez amúgy az igazán drága cuccok sajátja. További bizalomnövelő tényező, hogy jól néz ki. A héj matt fekete bevonata és a szellőzők fényes háza látványos kombináció, a bélés pedig nem fekete vagy szürke, hanem selymes fényű sötétbarna.

A doboz sem hazudik egetverően, a kompakt aerodinamikus formából a kompakt például igaz, a felnyitható sisakok, pláne ha beépített napszemüveggel terheltek, általában nagyobbak és nehezebbek, mint az azonos fejre való zártak, ez viszont pont akkora, mint a saját zárt bukóm.

Amíg csak a kezemben fogom, nincs vele gond, az enyhén gumis érzetű matt fényezéshez jó hozzáérni, viszont ez pont az az anyag, ami általában elég sérülékeny - a régi, 990-es Super Duke-oknak volt hasonló borítása a tankon, amik aztán villámgyorsan elkezdtek mállani. Az azóta eltelt években fejlődött a technológia, ezt például kapirgáltam pár percig egy igazolvány sarkával, de nem sikerült megsértenem.

A gondok a bebújásnál kezdődnek, első alkalommal például rendesen orrnyergen is kúrtam magam a csak látszólag puha állrésszel. És ez még a kellemesebb élmény volt, a bélés klasszikusan a norvég halászoknak és vadnyugati csavargóknak a bőréhez tervezett anyag. A kellemes textil a közepesnél drágább sisakokhoz jár csak, ez pedig az aljának a legalja, hülye is az, aki az enyhén kellemetlen, smirglis hatásúnál jobbat vár. Cserébe kivehető és mosható, én valószínűleg kapásból ezzel kezdeném, hátha úgy sikerül megszabadulni a kínai műanyagok átható szagától.

Sem a plexi, sem a beépített napszemüveg sem torzít feltűnően, a kettő együtt viszont tökéletesen hozza, amit hat sör és négy Unicum Szilva tud, vagyis kellemetlenül szédülősre csavarja a teret. Szerencsére hunyorogni tudok, levegő nélkül viszont csak kevés ideig bírom, ezért a párásodás sokkal jobban zavart – ez az olcsó sisakok másik sajátossága, hűvös időben mindegyik sorcsapás.

És ezen a beépített lehelet-elvezető (az a kis gumi, ami az orr elé lóg) sem segít sokat. Egy mozdulattal le és feltehető, amúgy csak a látótérből vesz el értékes centiket.

A dupla D-gyűrűs állszíjnál egyszerűbbet, olcsóbbat és praktikusabbat nem tudok elképzelni, de a tényleg olcsó sisakoknál soha nem használják azt a megoldást, ezen is racsnis gyorszár van. Könnyen kezelhető, egyetlen veszélye, hogy szoros beállításnál becsípheti a tokát. Ezekkel viszont mind ki tudnék békülni, a zajossága viszont az én mértékem szerint már botrányos.

Városban még vállalható, száz fölött viszont iszonyatos, és bár a plexi jól zár, az egyéb réseken elcsukott szellőzőknél is durván bevág a cúg – nekem egészen pontosan a fülembe csap a hideg menetszél, ami egyáltalán nem kellemes érzés. Túrára már nem szívesen indulnék el benne.

A nyilvánvaló gyengeségei ellenére az aldis bukó nem kelt hitványabb benyomást, mint a 30 ezer forintos kategória – tudom, nem fog százezret költeni bukóra, aki hetvenért vett robogót. Csodát nem várjon tőle senki, de inkább ez, mint egy hasonló árú nyitott sisak. A braincapekről nem is beszélve.