Kipécézte a PCX-et

Teszt: SYM Jet X 125 – 2022.

2022.08.06. 06:54

Adatlap sym Jet X 125 (124 cm3)

  • Hengerűrtartalom: 124 cm3
  • Hengerszám: 1 hengeres, egyhengeres
  • Teljesítmény: 12.6 LE @ 8000 rpm
  • Nyomaték: 11.5 Nm @ 6500 rpm
  • Tengelytáv: 1350 mm
  • Ülésmagasság: 770 mm
  • Tömeg: 140 kg
  • Tank: 8 l
  • 1 299 900 Ft

A SYM márka egyértelműen a Honda PCX-re lő a Jet X 125-össel. Bár a felépítése hasonló, mások az erényei és a hátrányai mint a Hondának, ami megkönnyíti a választást.

Nálunk alig ismert, de Tajvan meghatározó motorgyártója a SYM – a másik amúgy a Kymco. A kapitalista Tajvanról tudjuk, hogy nem a népi Kína része – bár a Kínai Népköztársaság nem így látja a dolgot – , és ami onnan jön, az más szintet képvisel. Nagyobb piacokon, az olaszoknál, spanyoloknál fej-fej mellett versenyeznek egymással a tajvaniak, ez látszik az utcaképen is. Nálunk most az a helyzet, hogy a Kymco elengedte a magyar piacot, a SYM-nek viszont van importőre, alkatrésze és garanciája 3 évre vagy 100 ezer kilométerre. Ez azért egy vállalás, csak győzd beletekerni.

A Jet X 125 illik az ázsiai konkurenciaharc stílusához: ami bejön valakinek, annak hamar akadnak másolatai, csak arrafelé aszondják, hogy nem lemásolták, hanem tökéletesítették. Úgy már mindjárt más. Akármennyire is szeretné nem észrevenni az ember, a Jet X a Honda PCX 125 sikereit irigyelte meg, de nem szégyen ez, ugyanez volt a célja a Yamahának is az N-Maxszal. A hasonló robogók a Távol-Kelet közlekedésének alappillérei, hiszen amellett, hogy relatíve olcsók, egyszerűek, sok luxust nem nyújtanak, de vészesen takarékosak.

A SYM formailag sokkal bátrabb és modernebb, mint a PCX, mert a Honda nagyon óvatosan igazgat a tízéves alapformán, a tajvaniak viszont sokkal több részletet vittek bele. A kivitelezésben mindkét gépnél akad olcsósításra utaló jel, a Hondán a kormány környékén a bovdenek, vezetékek elvezetése néz ki katasztrofálisan, a SYM esetében a lábtartók gumi burkolata olyan, mintha összeugrott volna a mosásban, és a hajlatnál eláll. De mint mondtam: ezek mindenhol az olcsó, közlekedésre, és nem önkifejezésre szánt robogók, valahol össze kell gyűjteni az aprópénzt.

Ami a tipikus felépítést illeti, alacsony a szélvédő, térdmagasságban az idom beengedi a hűsítő menetszelet, az ülés nem magas, sőt maga az egész járgány elég földszintes. Ez a leírás a PCX-re és a Jet X-re is passzol, nagyjából fél centi különbség van az ülésmagasságban (76,5 vs 77 cm), egy átlagember lába teli talppal leér. Jellemző még, hogy nem sík a lábdeszka, hanem egy hupli van középen, ami erősebb váz kialakítását teszi lehetővé.

A SYM 125-ös blokkja vízhűtéses, ebből is az a kompakt fajta, ahol a kiegyenlítőtartályt és magát a hűtőt (ventilátorostól) ráépítik a blokkra. Egyszerű gyártani, és sokkal könnyebb, továbbá elvileg több hely marad másra. Ugyanilyen a PCX is, de annak van stop-start rendszere, vagyis megálláskor lelövi a motort, és csak akkor indítja újra, amikor a gázt meghúzza az ember. A SYM nem törte a fejét ilyesmin, mert úgymond az ő blokkjuk így is keveset fogyaszt.

A Jet X kerekei elöl-hátul 14-esek, tehát nem vészesen kicsik, műszakilag azt tippelném, hogy a Jet X a sima Jet 14 közeli rokona, mivel a tengelytáv, kerékméret stimmel, csak ott ugye van sík lábdeszka. Azonban – és itt jutunk el a Jet X legnagyobb hátrányához – míg a hasonló robogóknál lent, a hupliban van a tank, esetünkben a hátsó ülés alá került. Ettől aztán nem is túl nagy, mindössze 7,5 literes, másrészt pedig megakadályozza egy hatalmas ülés alatti rekesz kialakítását. Ugyan befér egy felnyitható állrészű sisak, de csak úgy, hogy az ülés kissé ívbe hajlik, amikor le kell csukni.

Vagyis aki a napi munkába járáshoz használná, annak már kell egy doboz hozzá, ha pl. a csomag része egy laptop, a PCX rekesze pont kétszer ilyen hosszú. Ugyanakkor például egy futárnak így is, úgy is kell doboz, a sisak meg befér – nagyon a felhasználástól függ, hogy tényleg hátrány-e a kisebb tárolóhely. Viszont a hosszú ülés is lehetne masszívabb, mert eléggé oda kell figyelni, hogy lecsukáskor az U-vas belemenjen a zárba és ne mellé, pár centit ugyanis nyeklik jobbra-balra.

Ami az elektronikát illeti, a Jet X alap infókat ad, de teljesen digitális a műszeregysége, minden világítóteste ledes (és barón néz ki), mindkét kerekére ható blokkolásgátlója van, ami tényleg hatékony, már csak azért is, mert a PCX-szel ellentétben hátul is tárcsafékes. Kapott két tárolórekeszt térdnél, az egyikben USB-csatival. A kulcs nélküli indítás viszont idegesítően működik, mert állandóan meg kell nyomni a jeladón a nyitógombot, és utána nagyon hamar be kell indítani, mert visszazárja magát, nincs idő felvenni a sisakot. A megfelelő műveleti sorrenddel (távirányítóval nyit-rekeszt nyit-gyújtást ráad-sisak kivesz-felvesz-indítózik) ez áthidalható, de ha nem minden így történik, kifutsz az időből. Maradjunk annyiban, hogy a Honda rendszere jobb.

Van még egy érdekessége a SYM-nek: a Rejtélyes Sárga Lock Kapcsoló Az Ülés Alatt, Ami Mindenkit Megszívat Egyszer. Az ember azt hinné, hogy valami köze van a kissé nyűgös ülészár-kezeléshez, és netán a kulcs nélküli rendszer feszes technológiai sorrendjén lehetne lazítani vele, gondoltam, kipróbálom. Miután szórakoztam vele egy kicsit, beláttam, hogy nincs hatással az ülés felnyitására. Majd legközelebb nem indult a motor, pont úgy, mint amikor a motorleállító kapcsoló úgy marad.

Azt hittem, megőrülök, letöltöttem a használatit is, de ott sem volt szó róla, hogy ennek a nyamvadt indításgátló kapcsolónak (merthogy az) nyitott lakat állásban kell lennie, különben az életben be nem indítod a motort, hiába szopatod 11 voltig az aksit az önindítózással. Végül Symes Tibi szerelő érkezett meg, hogy megmentsen ebből a helyzetből, és hát rég éreztem ilyen kínosan magam. Megjegyzem, ezt a kapcsolót egy hosszabb csavarhúzóval átlököd a másik állásba, nem hinném, hogy Tajvanon ennyire hülyék a robogótolvajok.

Bár alapvetően praktikumpárti vagyok, mégis nagyon szerettem a Jet X-et, mert jobb vele menni. Még egyszerűbben megfogalmazva: sokkal készségesebben gyorsul, mint a Honda PCX 125, noha a Jet X csak 0,3 pacival erősebb (12,6 LE), nyomatékban pedig 0,3 Nm-rel (11,5 Nm) el is marad tőle. A trükk egyszerű lehet, tutira más a variátor hangolása, így a Honda hosszasabban gyorsulva éri el ugyanazt a céltempót. Ez a PCX-szel a budapesti forgalomban kiad néhány visítós szitut, illetve elveszi az ember kedvét néhány balfék megelőzésétől – na, a Jet X-ben pont megvan ez a pici plusz, ami a PCX-ből hiányzik. A Hondánál az is szempont lehetett, hogy benzinpárán is ellegyen, és tényleg döbbenetesen keveset fogyaszt, a SYM hedonistaként benyal akár 3 litert, ha húzod – nekem ez a szimpatikusabb, de minden tiszteletem a Hondáé, a PCX-ből mégis inkább a 150-eset venném, ha lehetne kapni. A Jet X-nél nem volt ilyen kósza gondolatom.

Persze ez a robogó nem arra van, hogy leugorj Szicíliáig vele, nálam úgy 40 km volt a határ, amikor már éreztem, hogy az ülés kissé kemény; nem is egy enduró, vagyis a pocsék utakat nem lépi át észrevétlenül, de egy megnyugtató menettulajdonságokkal bíró, stabil, jól kanyarodó és jól fékező gép. Külön extra jó tulajdonsága, hogy akárcsak a Kymcóknál, hangosan kattog az index, így nem felejted kint. A forgalomban talán jobb lenne, ha pár centivel magasabb lenne a tükör szára, de így is elfogadhatóan látszik belőle a környezet. A ledek jól világítanak, mi kell még?

A SYM-eknél szintén a hazai ismeretlenség lehet a fő gond, de ez az a robogó, amit a PCX mellé állítva azt mondanám, hogy alapvetően egyenértékű választás, ha az embernek picivel többet számít a jobb gyorsítóképesség, mint a praktikum. Az árak persze változhatnak, momentán 1,299 millió forintért kínálják a Jet X-et, ami több, mint a cikk írásakor a Honda PCX-re írt ár, az 1,2 millió), illetve a hasonló kört megcélzó Yamaha N-Maxszal gyakorlatilag ugyanannyiba kerül. Ezeknél talán én olcsóbban adnám a SYM-et, de a helyzet most az, hogy annak a motornak jobb az ára, amelyik kedvezőbb forintárfolyam mellett jött az országba – és éppen kapható is.