7000-nél ne add alább!

2003.09.01. 12:59

A supermoto szelleme utolérte az Apriliát is. A fiatal sportág tisztelettudóan a legkisebb, 50 cm3-es kategóriát környékezte meg - legalábbis egyelőre.

Jó kiállásával és fürgeségével azonnal megszeretette magát. Az enduró és motokrossz gépekről begyűjtött minőségi alkotórészekhez hozzáadtak egy pár pályagumit, és nem felejtették ki a szuper fékeket sem, így nem csoda, hogy egyszerre szórakoztató és emellett nagyszerű biztonsággal kezelhető az Aprilia MX50-ese.

Az első, amin azonnal megakad a szem, a remekbe szabott supermoto kerekek. Kivételesen jól néznek ki a sportos utcai gumival szerelt, fűzött, 17 collos alumínium felnik. Olyan jól mutatnak, hogy a motorépítők fantáziája is beindult tőle, és egyből a kiaknázható keréklelést vették fontolóra. De nem csak a kerekek ennyire szépek. Az első, robusztus, Marzocchi fordított teleszkóppár mellett a 883-as Sportster első rugózó szerkezete egyenesen nevetségesnek tűnt.

A hátsó futómű sem kispályás: az Aprilia masszív, kétkarú alumínium lengővillájához külön gáztartállyal szerelt, progresszív központi rugóstag tartozik. Járdázhatunk, jöhet fekvőrendőr vagy a fertelmes budapesti utak, az MX50 minden egyenetlenséggel zokszó nélkül megbirkózik. Az enduró stílusú dupla bölcsőváz nagyszilárdságú csőből készült, kiváló torziós merevséggel. A kivételes futóműhöz legalább ilyen jó fékek is járnak, kétdugattyús úszó nyereg lassítja a 230 mm-es féktárcsát elöl, két szembeálló dugattyús nyereg a 220 mm-es hátsó tárcsát. A fék-munkahengereket - dicséretes módon - acélhálós fékcsövek kötik össze.

A futómű több is, mint amit egy 50-es géptől várhatunk. Méretei, minősége és masszivitása azt sugallja, hogy olasz mérnökök egy nagyobb, legalább 125 cm 3-es verziót is ugyanebben a körítésben képzelnek el.

A külsőségek is a supermoto divat szabályait követik. A rövidített első sárvédő, egyben a tankot is védő műanyag légterelő és a morci fejidom tipikus jellemzője egy igazi supermotónak, ahogy elengedhetetlen a kézvédő homokozó lapát, a krosszos markolatgumi, és a teleszkópszárakat védő műanyag. Nagyon hiányzott a jobb oldali tükör, de az olasz 50-eshez - a hihetetlen gáláns megoldások ellenére - csak egy tükör jár. Nagyon lyuk sincs a bal oldali kormánykapcsoló környékén, így csak valami bilincses megoldás jöhet szóba, ha valaki ebbe mégsem törődne bele.

A műszerezés igen egyszerű, a 0-tól 80 km/h-ig osztott kilométerórát probléma nélkül ki lehet akasztani. A tesztmodellből már eltávolították a fojtást, ami a gyári verzió végsebességét 55 km/h-ban szabta meg. Városi csúcsban, vagy terepen elég ez a tempó, de országúton kevés. Éppen csak utolérjük a legbüdösebb teherautókat, de megelőzéséhez már nincs tartalék. A fordulatszámmérő 0-12000-ig skálázott, de akár kezdődhetne 5000-től is. A piros vonalat 10500-hoz húzták, kicsivel azért tovább engedi forgatni magát az 50-es blokk. A használati tartomány valójában 7-9000 fordulat között van. Ekkor tör elő az igazi kétütemű sivítás, nosztalgikus érzéseket ébresztve bennem a supermoto juniorkupa után.

A mechanikus kilométer-számláló mellett nullázható napi számláló is van, ezt sok 50-es gépről le szokták spórolni. Visszajelzők a szokásosak: olaj-üres-index-lámpa-refi. A kapcsolók kicsit nehézkes járásúak, de egyedül az irányjelző kapcsoló okozott problémát. A megfelelő irányba indexelés még ment, ahogy kell, csak a villogás lekapcsolása ütközött nehézségbe. Az indexet nem nyomásra kapcsoljuk ki, ahogy az általános, hanem a régi indexekhez hasonlóan vissza kell tolni középre a nyelvet. Mivel elég nehezen jár a kapcsoló, a nagyobb erővel tolt billentyű túlszalad, és máris a másik irányba villogunk, akaratunkon kívül.

Más országokban megengedik az 50 köbcentis motorok kétszemélyes használatát. Az utasnak kényelmes gumis lábtartó, kapaszkodó keret jutott.

Az MX 50 berúgókarral indul. A hidegindító kart kell feltolni, ami aztán szépen visszaáll magától, ugyanis félig-meddig automata a hidegindító berendezés. Nekem ezzel azért volt egy kis nyűgöm, általában nagyon lassan melegedett be, és addig el sem lehet vele indulni, mert hidegen nem lehetett 5000 fölé imádkozni a fordulatszámot. A kétütemű hang bemelegedés után teljesedik ki.

A kis supermoto sportos természetét a kétütemű, vízhűtéses motornak köszönheti. Az egyhengeres, 50 cm 3-es motor hengerét könnyűsúlyú ötvözetből készítették, a furat kopásálló, jó hőátadású Gilnisil (nikkel és szilikon-karbid) bevonatot kapott. A kétütemű motor különolajozású, tankolnunk ólommentes benzint kell.

Indulás után az oldaltámasz felcsapódik, azzal már nem kell bajlódni. 7000 felett tartva a fordulatot - ehhez a hatsebességes váltó minden segítséget megad -, nagyon lendületesen lehet az MX50-nel közlekedni. 1340 mm-es tengelytávja megfelelően rövid, hogy ki tudjuk használni a kocsisorok között felkínálkozó réseket. A magasból egyébként is nagyszerűen átlátható több autóval előre a forgalmi helyzet, ezzel könnyen előre kombinálhatunk. Az egyetlen, amihez mindenképpen ragaszkodni kell, ha élvezni akarjuk az MX-et, a fordulatszám.

Nem szabad azonban elfeledkeznünk arról, hogy a supermoto jellegű MX50 mellett találunk egy egészen hasonló modellt az Aprilia termékpalettáján, az RX50-et. Ezt már nem utcai, hanem bütykös terepgumival szerelik. Ha nem vagy lakótelepi vagány, esetleg hazáig is aszfalt nélküli út vezet, annak feltétlenül ez utóbbit ajánlom. Igazából, ha már választhatnék, én az RX verziót vásárolnám. Erőcsúsztatásokra az 50 cm 3-es blokk miatt egyébként sem számíthatunk aszfalton, de ha a nyájőrzéssel foglakozó ismerősünket akarjuk meglátogatni, akkor inkább legyenek dudorok azon a gumin.

Még csak alig néhány gyártó fogott a legújabb divatőrületnek megfelelő motorok, a supermotók gyártásába. Az Aprilia pedig egyből azoknak kedvez 2003-ban bevezetett új modelljével, akik még csak most kezdik el kétkerekű pályafutásukat, a legfiatalabbaknak, akik alig várják a kicsöngetést, hogy suli után motorra pattanhassanak. Az Aprilia MX50 arányos mása a valódi supermotóknak, profi technikai megoldásaival garantálja a szórakoztató és biztonságos motorozást. Csak támogatni tudom ezt a választást.

Technikai adatok:

Motor: egyhengeres kétütemű, vízhűtéses
Furat x löket: 40,3 x 39 mm
Lökettérfogat: 49,7 cm 3
Kompresszió viszony: 12:1
Karburátor. Dell'Orto SHA
Indítás: berúgókarral
Váltó: 6 sebességes
Első futómű: 35 mm átmérőjű fordított teleszkópvilla, 225 mm-es rugóúttal
Hátsó futómű: acél lengővilla, állítható központi rugóstaggal, 260 mm-es rugóúttal
Fékek: elöl 230 mm-es féktárcsa, két párhuzamos fékdugattyú, úszó féknyereg, hátul 220 mm átmérőjű féktárcsa fix féknyereggel, két szemben álló fékdugattyúval.
Kerekek: 100/80x17 elöl és 130/70x17 hátul
Hossz x szélesség x magasság: 2050 x 780 x 1330 mm
Tengelytáv: 1340 mm
Ülésmagasság: 850 mm
Üzemanyagtank térfogat: 9,5 l (1.5 l tartalék)
Száraz tömeg: 92 kg
Fogyasztás: 3-3,5 l/100 km
Végsebesség (a fojtás kivétele után): 90 km/h
Színek: fekete, piros
Ár: 699 000 Ft

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalbike, és ettől mi éhen halunk.

A TB olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TB-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.