Vissza a jövőbe

2005.07.26. 14:50

Szerettem a CB1300 minden porcikáját, de mi tagadás eddig csak a technika fogott meg. Nem mondom, nem csúnya motor, de igazából semmi különös: motor-motor. De amikor megláttam a CB1300S első fotóit, tudtam, ebbe már nem tudnék belekötni.

Az ismét feltörő retro stílus szerencsére a motorkerékpár tervezőket is megbolondította, és sebtiben piacra dobtak egy csodás fazont. A hondások a meztelenkedő CB 1300-at a 80-as években népszerű, agresszívan férfias superbike-ok stílusjegyeivel látták el, és az i-re a Honda legendás CB1100 endurance versenygépére hasonlító piros-fehér fényezés rakja fel a pontot.

Persze biztos van olyan, aki ódzkodik az ilyesmitől, de engem éppen ez a régi-új dizájn fogott meg. A CB1300 komoly egyéniséget kapott, miközben egy modern blokk figyel a ruha alatt. Persze akad néhány figyelemre méltó apróság, ami megújult.

Retro-nézőben

A hőskorba visszatekintés nem csak a Honda sajátja. A Kawasaki ZZR1100-ből kigyúrt ZRX1200R Eddie Lawson stílusában fényezve nagyon állatul néz ki, de említhetjük a sorban a Yamaha XJR1300-at és a Suzuki óriását, a GSX1400-et is.

Modell Lökettérfogat Teljesítmény Száraz tömeg Ár
CB1300S: 1284 cm 3 116 LE 237,9 kg 2 899 000 Ft
XJR 1300: 1251 cm 3 106 LE 230 kg 2 552 000 Ft
ZRX 1200R: 1164 cm 3 122 LE 223 kg 2 360 000 Ft
  GSX1400 1402 cm 3 97 LE 228 kg 2 298 000 Ft

A leglátványosabb változás az alacsonyabbakat érinti. Kicsit változtak a műanyag oldalidomok, aminek következtében a gép középtájékon 20 mm-rel keskenyebb lett, így nem kell annyira terpeszteni, és rövidebb lábbal is biztonságosabb a talajfogás. A széles ülés alacsonyabb és puhább lett, így a Biatorbágy - Budapest útvonalnál hosszabb utazások alkalmával kellemes meglepetést okoz. A magasabb motorosok számára jutalom az állítható kormány, ugyanis a CB1300 kovácsolt alumínium kormánykiemelőit 180 fokkal megfordítva 20 mm-rel távolabb kerül az a vezetőtől.

Az tárcsafékek körüli koszorú szolidan jelzi, hogy itt bizony ABS ügyel a biztonságos megállásra. Ez az extra választható, alapból ABS nélkül is megvásárolhatjuk. Nem vagyok nagy híve az ABS-nek, de az kétségtelen, hogy egy ilyen, üresen is 240 kiló körüli disznó megfékezésénél hasznos lehet. De minden ABS köpés a tűzre, ha nincs mögötte biztos háttér. A CB1300S-en elöl a két 310 mm-es átmérőjű, úszó féktárcsába szükség esetén két négydugattyús féknyereg, a hátsó tárcsába tömör kétdugattyús fékmunkahenger harap. A még hatékonyabb fékezés érdekében az első gumifékcsöveket acélszövetes fékcsövekre cserélték. Ez nem csak papíron hangzik szépen, a CB1300S fékei pontosak, szépen adagolhatóak.

Az acélból készült dupla bölcsőváz maradt a régi. A szép ruha alatt szinte semmi sem látszik a vázból. Mivel Hondáról van szó azon már meg sem lepődtem, hogy az óriás blokk egyetlen rezdülését sem éreztem. A vibrációkat - köszönhetően a szigorú gumiágyazásnak - a CB1300S el is felejtheti.

Hiába ülök a kategória egyik legnagyobbján, ha megindulok, hihetetlenül kezesen viselkedik. Pár nap alatt összeszoktunk, és ahogy lenni szokott, vissza sem akartam adni. Ezen már nem lepődök meg, ha egyszer egy CB1300 a karmaim közé kerül, azt nem szívesen eresztem. Főleg, hogy ilyen szép.

"Hű de gyönyörű, mikori?" - hangzott a kérdés napjában háromszor. Amikor szemlesütve közöltem, hogy ez az egyik legújabb modell, még kerekebbek lettek a szemek. Eközben büszke voltam a Honda bátorságára és igyekeztem eltitkolni, hogy csak tesztmotor. Na de még mielőtt elragadtatom magam, térjünk vissza az egyik fontos alkatrészre.

A CB1300 középpontjában az indusztriális külsejű, üzemanyag-befecskendezés, soros, négyhengeres, folyadékhűtéses blokk található, mely erőlködés nélkül gyorsít a fordulatszám-tartomány bármely pontjáról. A szilaj, zsigerekig hatoló erő a tapasztalt motorosokat is meglepi, bőséges erőtartalékai minden helyzetben rendelkezésre állnak. 2005-re tovább finomítottak a motor karakterisztikáján és a befecskendező-rendszeren, ezzel kiküszöbölték a régi modellen alacsony fordulatszám-tartományokban érezhető rángató érzést. Főleg kis sebességnél, így városi araszolgatáskor lett sokkal kezesebb, pontosabban adagolható a gáz, és egyenletesebb a kigyorsítás a fordulatszám növekedésével.

A finom járás, és a kellő nyomaték miatt érdemes néha a tradicionális, mutatós órákra is pillantani, mert biztos vagyok benne, sokszor meglepődünk az ott látható értéken. Velem többször is előfordult, hogy nem is éreztem, milyen nagy sebességgel suhanok. A digitális óra LCD kijelzőről olvasható le, valamint ide kérhetjük a többfunkciós fedélzeti komputer adatait, mint például a levegő hőmérsékletét, a megtett és az üzemanyagtank tartalmával még megtehető út hosszát, és még számos egyéb adatot.

A legtöbb Honda motorkerékpárhoz hasonlóan a CB1300-at is felszerelték a Honda HISS indításgátló berendezésével. Az immobilizer rendszer megakadályozza, hogy a motort bármi egyéb módon elindítsák, mint a hozzá tartozó két gyári kulcs egyikével. Ez a rendszer megbénítja a motor gyújtásrendszerét minimálisra csökkentve a motortolvajok lehetőségeit. Ez biztató ugyan de a bebetonozást nem helyettesíti.

Már a CB1300-on is szokatlan volt hogy 4-2-1 elrendezésben csak egy dob került erre a nagy gépre. Baj nincs vele, a hangja is szép, de talán a retro stílushoz jobban menne két dob. Pánikra nincs ok, szerintem valamelyik tuningműhelyben már biztos készül ilyesmi.

A plexi mögött, az idom védelmében mindkét oldalon találunk rakodóhelyet az uzsinak vagy az apróságoknak. A meztelen változathoz hasonlóan az új CB1300S ülése alatt is hatalmas, - 11,4 literes - tárolótér található, melybe mindenféle, a hosszú távú túrázáshoz szükséges dolog, például esőruha, szemüveg, kesztyű, térkép, újságok, vagy további harapnivaló is elfér. A hely elégséges U-lakat, vagy más riasztórendszer befogadására, és a zárható ülés biztonságosan takarja holminkat a nem kívánt kutakodók elől. Igaz, az ülésnyitási procedúra magának a tulajdonosnak is jelent némi kihívást.

Nem szeretem magam ismételni, de nem tehetek mást: a CB1300S nagyon jó motor. A legjobban azt szerettem, hogy olyan, mintha egy 80-as évekbeli gépen motoroznék a veteránok nyűgje nélkül. Jó futóművel, jó fékekkel, csodás motorral, kényelemben. És hogy egy kis bizonyságul szolgáljak, hasonlóan egyes márkakupákhoz, (Boxer kupa, Hornet kupa) japánban az egyik legnépszerűbb gyorsasági motorversenyeket CB1300-asokkal rendezik.

Szinte minden esetben, ha végre találok egy nekem tetsző motort, akkor szoktam elszomorodni, amikor meglátom az árát. A CB1300S esetében nem annyira drámai a dolog. A fejidomos modell ABS-szel már 2 899 000 forintért elvihető.

Műszaki adatok:

Honda CB1300S ABS

  • 859
    Kéne:
  • 63
    Nem kéne:
Motor: folyadékhűtéses, négyütemű, 16-szelepes DOHC vezérlésű, soros négyhengeres
Lökettérfogat: 1284 cm 3
Furat x löket: 78 x 67,2 mm
Kompresszióviszony: 9,6 : 1
Max. teljesítmény: 85 kW 7500 1/min-nél
Max. nyomaték: 117 Nm 5500 1/min-nél
Üzemanyag-ellátás: PGM-FI elektronikus üzemanyag-befecskendező
Üzemanyagtank térfogata: 21 liter (4,5 liter tartalékkal)
Kuplung: hidraulikus, olajfürdős, többtárcsás, spirálrugókkal
Váltó típus: ötfokozatú
Váz: dupla bölcső acélcső
Első futómű: 43 mm-es teleszkópvilla állítható húzó- és nyomócsillapítással és 120 mm-es rugóúttal
Hátsó futómű: kettő hagyományos rugóstag, 5-lépésben állítható rugó-előfeszítéssel és 116 mm rugóúttal
Kerekek: U-keresztmetszetű ötküllős alumíniumöntvény
Fékek: elöl 310 x 4,5 mm-es dupla tárcsafék négydugattyús féknyergekkel, ABS, hátul 256 x 6 mm-es tárcsafék kétdugattyús féknyereggel, ABS)
Méretek (HxSzxM): 2220 x 790 x 1120 mm
Tengelytáv: 1510 mm
Villaszög: 25°
Utánfutás: 99 mm
Ülésmagasság: 790 mm
Szabadmagasság: 135 mm
Száraz tömeg: 237,9 kg

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalbike, és ettől mi éhen halunk.

A TB olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TB-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.