Neked sem vált hamarabb a lámpa

2004.07.07. 13:37

A Honda három betűje azonnal felcsigáz - a CBR a Hondáknál a legkeményebb sportgépek jelzésére
szolgál -, de a 125 mindjárt kijózanít. Mit lehet várni egy125 köbcentiméteres, alig valamivel több, mint 13 lóerős motortól?

   
 
 
  A Honda legnépszerűbb modellje a kisköbcentis sportmotor kategóriában évek óta az NSR széria volt, de a szigorú környezetvédelmi normák miatt a Honda az NSR gyártását néhány éve abbahagyta. Hiánya okozta űr betöltésére született a 125-ös kategória új, immár négyütemű szupersport gépe a CBR125R.

A jogosítványszerzés hazai rendszerében a 125-ös kategória az első és éppen ezért a legfontosabb lépcső, nem csoda, hogy egyre szélesebb a nyolcadliteres motorral szerelt motorkerékpárok választéka. A 16. évét betöltő ifjú motoros az A1 kategóriás jogosítvány birtokában a 125 cm 3-es és 11 kW alatti gépek közül válogathat.

A legkisebb CBR - ha jó messziről nézzük - egészen hasonlít nagyobb testvéreihez. A hasonlóság oldalról és kicsit szemből a legmegtévesztőbb, míg hátulról a legnagyobb a különbség. Közelebbről vizsgálva, főleg a teltkarcsú 1000-es szomszédságában, a CBR125R-t elárulják anorexiás idomai. Egy biztos, a kis CBR iszonyúan vékony, sehol egy kidülledő mellkas, vagy egy széles csípő. A teliidomos gép fejidomából mered ránk a CBR600RR-éhez hasonló dupla fényszóró. Hátul a farokidomba integrált zárófény különlegessége, hogy a piros lámpát valaki egy átlátszó búra mögé zárta. A kis szélvédő jelentőségét a végsebesség mérés során tudtam értékelni, az idom mögé bújva 10 km/h-val több is kicsikarható a gépből.

A széles, lapos műszerfalra szimmetrikusan leosztva négy kerek műszer került. Középen a mutatós sebesség- és fordulatszámmérő dominál, köztük kaptak helyet az ellenőrző lámpák. Kétoldalt két kisebb óra - a hűtőfolyadék hőfokát illetve az aktuális üzemanyag mennyiséget jelzik. A sebesség mérő 200 km/h-ig kalibrált, a fordulatszámmérő piros vonala 10800-tól 13000-ig húzódik.

A fényezés kiagyalásánál nem feledkeztek el a még oly távoli versenygyökerekről sem: tesztmotorunk Honda Millennium Piros az oldalidomon fekete Honda szárnnyal, de Villámló Kék vagy fekete alapszínt is választhatunk.

A CBR sorozat legkisebb tagja - négyütemű elődje nem lévén - vadonatúj blokkot kapott. A vízhűtéses, kétszelepes, SOHC vezérlésű motor 124,7 köbcentis, magányos hengerének 28 mm-es karburátor adja a naftát. A kipufogórendszer egyetlen ovális hátsódobban végződik, benne katalizátor őrködik az Euro 2-es környezetvédelmi normák betartásán.

Az önindítóval indítható motor nagyon csendesen jár. Zárt bukóban az utca zaja mellett nem is hallani az alapjárati csettegést. Hosszú állás után, vagy zordabb időben a felső kiflire szerelt szivatógomb segít a hidegindításban. Visszaugrik magától akkor is, ha épp ezt nem akarja a CBR pilótája - akár a régi CX500-amon. Ezt régen egy ruhacsipesz segítségével küszöböltem ki, de most nem volt szükség az eszkábálásra, mert a jó időben szivatós indításra alig volt szükség.

A hatsebességes váltóban az egyes fokozat épp csak az induló lendület megadására szolgál, azonnal fel kell váltani. Az első felváltás - bár tényleg mindent kipróbáltam - kisebb torpanással jár, de a következő sebességek már csúsznak rendesen, főleg, ha kuplung nélkül váltunk felfelé. Nem mintha erre azért lenne szükség, mert olyan nehéz behúzni a kart. Szó sincs róla. A bowdenes működtetésű, többtárcsás nedves kuplung karja szinte erőkifejtés nélkül behúzható. Inkább azért, hogy a fordulatot lehetőleg ne ejtsük 9000 1/min alá.

A váltó kifejezetten simán és könnyedén jár, a hat sebesség pedig bőven sok. Már negyedikben majdnem elérjük a 135 km/h-ás végsebességet, ennél többet sem ötödikben, sem hatodikban nem sikerült kihajtani a CBR-ből. Igaz, egyszer - talán valami kivételes bolygóegyüttállásnak köszönhetően - a 140-es osztás fölé is kúszott a mutató, de ezt soha többet nem tudtam megismételni, de ez a motor nem is a sebességi rekordok hajszolására készült.

A hatodik (túra) fokozat valószínűleg csak a gazdaságos fogyasztás kedvéért létezik. Ebben nincs is hiba, a CBR125 beéri 3,2-3,5 literrel 100 kilométerenként, holott a teszt alatt a fordulatszámmérő ritkán ereszkedett 7000 alá. A 10 literes tank 250 km megtételére is elegendő, ami nagyon szép teljesítmény egy 125-ös géptől. A boldog tankolásokat csak egy apróság zavarja meg, a betöltő kinyitásakor a tanksapka a kezünkben marad, és ha egyébként a kútoszlop kiképzése nem teszi lehetővé, hogy azt rárakjuk, akkor marad az ülés...

A kigyorsításokra - ha megszokjuk a pörgetős használatot - igazából nincs panasz, nehezen lehet városban otthagyni a kis CBR-t, meg aztán az ezres gépeknek sem vált hamarabb a lámpa. A kezes viselkedés tekintetében a CBR125R-nek nem kell szégyenkeznie. A rendkívül rövid tengelytávú (1294 mm) géppel a városi csúcsforgalom után nyugodtan felmerészkedhetünk egy gokart pályára is.

A váz fő alkotórésze a két ötszögprofilú, vékonyfalú préseltacél zártszelvény, melyhez négyszögprofilú hátsó váznyúlvány kapcsolódik. Elöl 31 mm-es belsőcső átmérőjű, hagyományos felépítésű teleszkópvillák rugóznak, a hátsó rugózás alapja az 511 mm hosszú, acél lengővilla és a központi rugóstag. Állítási lehetőség ugyan nincs, de a 75 kilós kollégám alatt sem koppant be a teló, és a Budapesten oly ritka úthibákon lágyan vitt át engem is. Két személlyel nem próbáltuk. A mindössze 776 mm magas ülésről a kisebb termetű motorosok lába is biztonságosan leér.

Kétütemű elődjéhez, az NSR125R-hez viszonyítva a CBR125R 19 kilóval kevesebbet nyom, mindössze 116 kg. A kis tömegű gépet nagyon könnyű pakolgatni, a hirtelen irányváltást jól bírják a virsli méretű kerekek. A hatküllős öntött alu felnik formára sportosak, csak hát viccesen vékonyak. Az első kerékre egy 276 mm-es kétdugattyús tárcsafék jutott, normál állapotban elég hatékony ahhoz, hogy magában megállítsa a motort. A hátsót egy vészterhes szituációban fogtam komolyabb használatba. Satut nyomva az egydugattyús nyereggel szerelt 220-as tárcsa szépen megfogta a hátsókereket, és már farolt is ki, jobbról megelőzve a motort magát. Ezúttal ez volt a lehető legjobb, ami történhetett velem. Az eset után minden szituációt kihasználtam, hogy kicsit megfaroltassam a gépet, ezzel a frászt hozva a mindennapi közlekedésbe befásult autósokra.

Egy hetes együttlét után azt kell mondanom, hogy a CBR125R vicces jószág. Az újdonsült motorosok, akiket még kötnek jogosítványuk korlátai, nagyon fogják szeretni. A fontos manőverek, kanyarok, fékezési és egyéb közlekedési helyzetek begyakorlására az egyik legjobb választás. És még egy dolog, ami a CBR125R mellett szól: nagyon-nagyon olcsó. 699 ezer forintos árával épp annak a korosztálynak elérhető, akinek még nincs rendszeres jövedelme.

 
  Műszaki adatok:
 
 

Honda CBR125R

Motor: egyhengeres, négyütemű, vízhűtéses, SOHC, hengerenként kétszelepes
Lökettérfogat: 124,7 cm 3
Furat x löket: 58 x 47,2 mm
Kompresszióviszony: 11:1
Teljesítmény: 13,2 LE 10 000 1/min-nél
Nyomaték: 10,1 Nm 8000 1/min-nél
Alapjárati fordulatszám: 1400 1/min
Üzemanyagellátás: 28 mm-es torokátmérőjű VK karburátor
Váltó: hatfokozatú
Első futómű: 31 mm-es teleszkópvilla, 109 mm-es rugóúttal
Hátsó futómű: központi rugóstag, 120 mm-es rugóúttal
Fékek: 276 mm átmérőjű féktárcsa kétdugattyús féknyereggel elöl, 220 mm-es tárcsa egydugattyús féknyereggel hátul
Kerekek: U keresztmetszetű, hatküllős alumínium felni
Hossz x szélesség x magasság: 1920 x 675 x 1070 mm
Villaszög/utánfutás: 25 fok/88 mm
Fordulókör sugara: 2,5 m
Tengelytáv: 1294 mm
Ülésmagasság: 776 mm
Szabad magasság: 172 mm
Száraz tömeg: 116 kg
Feltöltött tömeg: 124 kg; az első kerékre 59 kg, a hátsó kerékre 65 kg jut
Üzemanyagtank térfogata: 10 l
Ára: 699 000 Ft