Valami Honda

2007.12.17. 00:43

A Honda DN-01 koncepciómodell 2005-ös tokiói bemutatkozása után nem sokan gondolták, hogy ebből csakhamar szériaérett gép válik. Formája, műszaki megoldásai idegennek tűntek, de a japán marketingesek úgy vélték, a DN-01-es kissé átalakítva elfér a Honda 2008-as programjába. Az európai bemutató Milánóban zajlott.

Kategóriába sorolását kis tanácstalanság előzte meg. Túra, túrasport vagy nagyrobogó? Nincs se váltó, se kuplung, tehát akkor robogó! Mégsem, mert V2-es, 680 köbcentis blokk hajtja és 17 colos kerekeken gurul, akkor hogy lenne már robogó?! Ebbe a formába bármit bele lehet magyarázni! Radikális és megragadja a figyelmet. Nem számít, hogy tetszik-e vagy sem, lényeg, hogy odanézzenek. A Honda célja pontosan a zavarkeltés volt a kétkerekűek jól megszokott, kategórizált világában, végül is a túramotorjai közé passzírozta be.

A koncepciómodellhez képes alig változott a DN-01 utcai változata. A hosszú fejidomba kezdetben dupla fényszórót foglal építettek. Az egész motor hosszú és alacsony, a luxus és a kényelem érzetét kelti, akár egy óriásrobogó - vagy inkább a GoldWing? A komfortos, steppelt, mindössze 690 mm magas ülésen biztonságos talajkapcsolatot létesíthet bármely termetű pilóta. Az utasülés hasonló kényelmet nyújt, alatta rakodóteret találunk. A méretes, háromszög alakú kipufogó egyenesen fut a motor jobb oldalán végig. A szép, öt pár küllős felniket hátul egykarú lengővilla, elöl teleszkóppár tartja.

A motor a Honda Transalpból (no meg kategóriatársától, a Honda Deauville-ből) ismert 680 köbcentis, 52 fokos hengerszögű, V2-es motor. Vízhűtés, hengerenként négy szelep és PGM-FI üzemanyag-befecskendezés jellemzi. A tisztaságáról HECS3 oxigénszenzoros katalizátorrendszer őrködik, ezzel teljesíti az Euro3-as környezetvédelmi normákat.

Ami igazán újdonság a DN-01-ben, az a HFT-nek hívott automata váltó. A blokkot hozzáigazították a váltómű felfogatásához. A DN-01 automata váltója nem a robogókéhoz hasonló szíjhajtásos váltómű, hanem egy teljesen újonnan fejlesztett elektrohidraulikus rendszer, ami automata hidraulikus kuplung segítségével, automatikusan választja ki a megfelelő sebességfokozatot.

A HFT váltó kétféle automata üzemmódot ismer: a D fokozat a mindennapi közlekedésre, az S fokozat a sportosabb menetekre ajánlott. Sport fokozatban jobban gyorsít a motor és gyorsabban is vált. Mindezeken túl nyomógombokkal akár hatsebességes manuális üzemmódban is használhatjuk a váltót. Egyik üzemmódban sem kell azonban kuplungolni, mert az teljesen automatikus. Létezik a váltóműben egy overdrive-szerű fokozat, melyben a motort és a hátsó kereket a váltó direkten kapcsolja egymáshoz. A váltót gombnyomásra üresbe is tehetjük, mely mechanikus üres fokozatot jelent. A motor leállítása után a váltó automatikusan ebbe a fokozatba kapcsolja magát.

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalbike, és ettől mi éhen halunk.

A TB olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TB-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.